Vesti
24.03.2023. 13:49
Marko R. Petrović

Slučajnost ili ne?

Koja je sudbina spomenika palim borcima koji su sružili Kinezi

bager, kopanje
Izvor: Shutterstock

Slučajnost ili namera, bahatost ili nepažnja. U krajnjem slučaju – nije ni bitno. Tek, epilog je taj da je spomenik palim borcima iz Prvog i Drugog svetskog rata u selu Negrišori kod Lučana završio u komadićima.

Spomenik, koji se inače nalazio na trasi predviđene deonice auto-puta od Pakovraća do Požege, jeste bio predviđen za izmeštanje, ali izgleda da je bagerista kineske kompanije "Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani“ (CCCC), nešto pogrešno shvatio.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović, doduše, kaže za "Ekspres“ da je u pitanju nesrećan slučaj, da je spomenik slučajno zakačen viljuškom bagera te da su ga izvođači radova o svemu obavestili odmah nakon što je došlo do rušenja spomenika.

"Došli su, rekli su šta se dogodilo. Sve se to desilo u zoni gradnje. Mi smo obavestili policiju, a da li će oni da podnose krivičnu prijavu protiv nekoga – ja ne znam. U svakom slučaju, izvođači radova rekli su da će oni snositi sve troškove restauracije spomenika i njegove dislokacije, koja je inače bila predviđena“, kaže Dolović za "Ekspres“.

Ostaci spomenika sada se nalaze u depou kineske kompanije i, prema Dolovićevim rečima, tu će sačekati da se kraljevački Zavod za zaštitu spomenika, kao nadležni nadzorni organ, izjasni o uslovima za njegovu rekonstrukciju.

Reagovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručivši da je rušenje spomenika nedopustivo i od kompanije CCCC zatražio da hitno rekonstruiše i vrati spomenik od istorijskog značaja za građane tog kraja Srbije.

"Na osnovu napisa iz medija i izveštaja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Kraljeva, upoznat sam da ste tokom izvođenja radova na izgradnji auto-puta Pakovraće–Požega oštetili Spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori. Obavešten sam da ste tokom vikenda pristupili demontiranju spomenika bez najave nadzornom organu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Kraljeva“, naveo je ministar Vesić.

Tom prilikom, spomenik je oštećen.

"Postupili ste suprotno ugovoru, a oštećenje spomenika izazvalo je uznemirenje naših građana. Zahtevam od vas da pod hitno, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Kraljeva, izvršite rekonstrukciju spomenika, kao i da spomenik bude vraćen na mesto na kojem se nalazio ili drugo prikladno mesto u skladu sa odlukom Zavoda“, poručio je Vesić, a navodi se u odgovoru koji nam je stigao iz Javnog preduzeća "Putevi Srbije“ koje je investitor izgradnje auto-puta.

Spomenik će biti pomeren za 100 do 200 metara od mesta na kome se nalazio jer je bio u zoni gradilišta.

Neki od meštana, prema pisanju medija, skeptični su po pitanju restauracije spomenika jer je, kako kažu, ceo bio polomljen. Meštani podsećaju na to da su, sedamdesetih godina prošlog veka, sami finansirali izgradnju i postavljanje spomenika ispred Doma kulture "Danilo Mitrović“. Na osam kamenih sarkofaga, koji služe kao postolje, postavljena je skulptura pobednika, visoka 2,25 metara, a s njene leve i desne strane su po dve skulpture: partizanka i sužanj, ranjenik i narikača. Na jednoj mermernoj ploči uklesana su imena 85 ratnika iz Prvog svetskog rata, a na drugoj imena 60 boraca i žrtava fašističkog terora tokom Drugog svetskog rata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kome smeta spomenik Branku Ćopiću?!
Branko Ćopić

Vandalizam

17.04.2022. 18:15

Kome smeta spomenik Branku Ćopiću?!

Udruženje Krokodil, posvećeno kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i promovisanju politike dijaloga i pomirenja, saopštilo je da je ponovo oštećen spomenik jednom od najpoznatijih dečjih pisaca Branku Ćopiću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve