Vesti
07.11.2023. 12:53
Beta

Izbori u Srbiji

Šta je "ProGlas" inicijativa, koga sve okuplja

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN ILIC

Grupa intelektualaca predstavila je u utorak inicijativu "ProGlas" sa željom da, kako su rekli, ohrabre građane da menjaju stvarnost u Srbiji.

Glumica Svetlana Bojković pročitala je tekst proglasa u kojem je između ostalog, navedeno da je "neophodno obnoviti demokratski poredak, pravne i političke institucije, duh slobodne i kritičke rasprave u kojoj će ljudi učestvovati bez straha od posledica".

Inicijatori "ProGlas-a" pozvali su građane da "prevaziđu sopstvene strahove i nepoverenja i da se udruže u borbi za drugačiju Srbiju".

Akademik Vladimir Kostić istakao je kako ovo grupa zabrinutih građana formirana spontano, da ne očekuju nikakvo mesijanstvo, ali da imaju "neku vrstu spoznaje šta znači izostanak reakcije".

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN ILIC

Sudija Miodrag Majić rekao je da je ovo heterogena grupa različitih zanimanja i generacija ali zajedničko im je da su pokazivali izvesnu dozu hrabrosti da govore o temama o kojima su drugi ćutali.

Iza inicijative "ProGlas" su stali Ljubomir Simović, Vladimir Kostić, Ivanka Popović, Miodrag Majić, Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić,  Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, Filip Ejdus, Tamara Džamonja Ignjatović,  Miodrag Jovanović i novinar u penziji Petar Peca Popović.

Za naredne dane najavili su tribine širom Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

RIK odbacio pritužbe: Predsednik sme da stavi svoje ime na izbornu listu
dokumenti, dokumenta

Izbori

07.11.2023. 08:38

RIK odbacio pritužbe: Predsednik sme da stavi svoje ime na izbornu listu

Repubička izborna komisija (RIK) odbacila je prigovore građana da nije smela proglasiti izbornu listu koja nosi ime "Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane" jer se time, kako je navedeno u prigovoru, ruši jedinstvo građana koju bi predsednik trebalo da predstavlja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve