Vesti
11.10.2021. 10:48
Tanjug

"Važna uloga"

Šta je Putin poručio učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih

Vladimir Putin
Izvor: SPUTNIK POOL / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.

Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosledno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, prenosi RIA Novosti.

Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban, naveo je predsednik Rusije.

Ukazao je da je važno da se ta autoritativna i reprezentativna organizacija aktivno uključi u rešavanje kriznih situacija, dajući suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratičnijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja među članicama međunarodne zajednice, istakao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetski pitanja, u osiguravanje bezbednosti i održivog razvoja u celom svetu.

Putin je učesnicima skupa poželeo uspešan rad.

Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve je spremno za Samit nesvrstanih
Nesvrstani, 10. 10. 2021.

Beograd

11.10.2021. 01:05

Sve je spremno za Samit nesvrstanih

Lista učesnika koji su doputovali u Beograd na Samit u čast Pokreta nesvrstanih zemalja je kompletirana, a u glavni grad Srbije u nedelju uveče su stigli i ministri spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov i Saudijske Arabije Fejsal bin Farhan bin Abdulah.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve