Vesti
10.09.2021. 16:05
Tanjug

Građanska inicijativa

Šta pise u zahtevu za oduzimanje Cetinjskog manastira od SPC

crkva, pravoslavna crkva, Kosovo
Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Skupština Cetinja najavila je da će o zahtevu za vraćanje Cetinjskog manastira nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi biti na dnevnom redu u utorak, 14. septembra, čiji osnov je peticija koju je potpisalo tri odsto punoletnih građana Prestonice s pravom glasa.

Zahtev je u pozivu za sednicu naveden kao druga tačka dnevnog reda: "Građanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", piše Cetinjski list (RTV Cetinje).

Reč je zapravo o zahtevu grupe od preko 600 potpisnika, koji su na inicijativu grupe građana Cetinja podneli parlamentu Prestonice, još 6. jula ove godine, i naslovili ga kao "Zahtev za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i davanje na upravu ove svetinje sveštenstvu te verske organizacije."

U obrazloženju, u koje Radio Cetinje ima uvid, navodi se da bi se, ispunjavanjem inicijative kroz usvajanje legitimne odluke lokalnog parlamenta, uspostavilo poštovanje Ustavom garantovanih ludskih prava, kao i ispravlanje istorijske nepravde, preneo je podgorički portal Dan.

Potpisnici peticije i zaheva ističu da su svetinju čije vraćanje traže CPC-u, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci ili deo predaka potpisnika ove inicijative, „da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima naše Prestonice".

Navodi se i da je "dosadašnji i sadašnji korisnik Cetinjskog manastira, umesto hrišćanske ljubavi i sloge, poštovanja i uvažavanja Cetinjana i Crnogoraca i njihovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom države Crne Gore i Univerzalnom deklaracijom Organizacije Ujedinjenih nacija, ovu svetinju zlupotrebljava i devastira, a ona mu služi za raspirivanje podela, izazivanje sukoba i širenje mržnje među vernicima i građanima".

"Ispunjavanjem našeg zahteva uspostavlja se mir, sloga, međusobno poštovanje, hrišćanska ljubav, razum, istina, čuvanje ljudskih prava i uspostavlja čitav jedan vek, pogažena istorijska pravda", zaključak je obrazloženja zahteva dostavlje Radio Cetinju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve