Vesti
27.03.2020. 13:48
Tanjug

Stiglo više od 40 tona materijala iz Kine; Troškove avio prevoza finansirala EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na aerodrom "Nikola Tesla" sleteo je u četvrtak uveče teretni avion iz Kine sa više od 40 tona hitne medicinske opreme i opreme za borbu protiv COVID-19 koju je nabavila Srbija, a troškove avio prevoza finansirala je Evropska unija, saopštio je EU info centar.

Ta medicinska pomoć i oprema koja je stigla iz Kine predstavlja prvi deo velikog paketa koji sadrži sveobuhvatan set mera za rešavanje različitih potreba Srbije tokom krize.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je EU sada, kada virus korona napada čitavu Evropu i ugrožava živote ljudi i privrede država, tu da pruži podršku i pomogne građanima Srbije, kada je to najpotrebnije.

Pročitajte još: Bliži se trenutak kada će centralne opštine Beograda biti izolovane

"U teškim vremenima ono što je pozitivno je solidarnost svih nas da pomognemo. Za EU solidarnost je deo našeg DNK", rekao je sinoć Fabrici na aerodromu gde je u društvu premijerke Ane Brnabić dočekao avion sa mediciskom pomoći iz Kine, u čemu je pomogla i EU.

Fabrici je podsetio da je u januaru, kada je virus u Aziji bio na vrhuncu, EU poslala više od 45 tona materijala Kini, dok su u povratku prevezeni ne samo građani EU, već i građani Srbije koji su bili u Kini.

On je napomenio i da je EU, od početka krize u Srbiji, pokrenula mehanizam pomoći našoj zemlji, sa kabinetom premijerke i Ministarstvom za evropske integracije.

"Pokrenuli smo mašineriju pomoći i zadovoljstvo mi je što možemo da dočekamo prvi avion s opremom i materijalom iz Kine, dok je troškove transporta finansirala EU", rekao je Fabrici.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Podsetio je da je EK juče napravila plan, tačnije paket pomoći od 93 miliona evra Srbije, od čega je 15 miliona namenjeno za pružanje neposredne pomoći, kao što je dopremanje materijala.

Fabrici je rekao da je EU finansirala ne samo dolazak večerašnjeg aviona, već i drugih, koji će pristići u narednim danima.

Ostatak sredstava odnosi se na pomoć privredi Srbije, na pomoć u slučaju guitku posla.

"Ja sam tu da uputim poruku solidarnosti. Ja sam Italijan, moja zemlja je itekako pogođena virusom, ali večeras ovde stojim da pokažem da stojimo uz Srbije, i kao Evropljanin sam tu da pokažem snagu solidarnosti i ujedinjenost u borbi protiv virusa", poručio je Fabrici.

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve