Vesti
11.04.2023. 17:05
Beta

Hag

Sve što smemo da znamo o prvom svedoku na haškom suđenju Tačiju

Hašim Tači
Izvor: ANP / JERRY LAMPEN

Prvi svedok optužbe većim delom daje iskaz iza zatvorenih vrata na haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici optuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Prvi svedok je žena albanske nacionalnosti, čiji je identitet zaštićen skrivanjem lika i elektronskom izmenom glasa.

Ona je pred sudom potvrdila da je ranije u Prištini dala dve izjave tužiocima, a raspravno veće je u utorak te izjave uvrstilo u dokaze.

Odmah pošto je svedokinja položila zakletvu da će govoriti istinu, tužilac Metju Holing zatražio je da celo ispitivanje obavi iza zatvorenih vrata zbog zaštite njenog identiteta.

Predsedavajući sudija Čarls Smit prethodno je precizirao da su tužioci za ispitivanje današnje svedokinje zatražili 3,5 radna sata.

Odbrane četvorice optuženih naznačile su, po rečima sudije Smita, da će im biti potrebno čak 13 sati da unakrsno ispitaju svedokinju.

Kada svedok iza zatvorenih vrata odgovara na pitanja tužioca, to obično znači da će i unakrsno ispitivanje biti nedostupno javnosti.

Predsedavajući Smit je, na početku zasedanja, izrazio nadu da će strane u postupku u naredne dve nedelje ispitati "bar dva svedoka".

Tužioci su, pre početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. 

Na početku sudjenja, 3. aprila, svi optuženi ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

U uvodnoj reči, tužioci su, s druge strane, tvrdili da će, tokom procesa, dokazati krivicu Tačija i saoptuženih.

Branioci su, u uvodnim rečima, tvrdili da četvorica vodja OVK nemaju nikakve veze sa zločinima, koje su počinili "osvetnici" i "odmetnici od OVK".

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobodjeni.

Pored predsedavajućeg Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tači: "Žuta kuća" nije postojala
Tači

Hag

04.04.2023. 21:25

Tači: "Žuta kuća" nije postojala

Nekadašnji lider OVK i predsednik Kosova Hašim Tači tokom današnjeg obraćanja sudu, izjavio je da "Žuta kuća" nikada nije postojala, kao ni trgovina organima, kao i da očekuje da će biti oslobođen i svih drugih optužbi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve