Vesti
03.07.2022. 20:35

Milorad Dodik

"U budućnosti Republika Srpska treba da bude država srpskog naroda"

22
Izvor: Beta/MUP SRBIJE / STR

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je na Mrakovici da Republika Srpska i Srbija šalju jedinstvenu poruku da stradanje srpskog naroda na Kozari ne sme biti zaboravljeno.

Dodik je rekao da je ranije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da RS i Srbija zajedno obeležavaju važne datume iz srpske istorije, a jedan od tih je Kozara.

"Zato smo ovde zajedno i šaljemo jedinstvene poruke", istakao je on, na obeležavanju 80 godina od bitke na Kozari.
 

Dodik je ocenio da je "prošli vek bio vek srpskog stradanja, a da ovaj vek treba da bude vek srpskog ujedinjenja, i državnog i nacionalnog".

"Da li će ova generacija to uspeti ili neće, to nije važno, ali je važno da oni koji dolaze to imaju u glavi, ne samo kao ideju, nego kao cilj", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je u političkom procesu i nju "treba pripremati za odlučujuću odluku, jer BiH, nije dobra ni za Srpsku ni za Srbe".

"Ona sprečava našu slobodu, razvoj, sprečava da možemo da dišemo punim plućima. Muslimani žele da zadrže BiH kao svoj definitivni cilj. Svet se promenio i ući će u novu konstelaciju, a mi treba da ostanemo jedinstveni i sigurni, povezani, snažni", kazao je Dodik.
 

Ocenio je da u budućnosti Republika Srpska treba da bude "država srpskog naroda, povezana sa Srbijom".

Dodik je dalje rekao da RS danas može biti sigurna, dodavši da je Srbija danas stabilna i jaka, što je važno i za RS, koja se, kako je naveo, bori sa vidljivim i nevidljivim neprijateljima svaki dan.

"Svaki dan je borba i izloženi smo pritiscima, ali nam je lakše kad znamo da je Srbija tu. Moja uloga kao vodećeg funkcionera je da obezbedim mir i stabilnost", kazao je on.

Dodik je naveo da je siguran da snažna Republika Srpska ulazi u godine kada će joj se ponuditi da sama odluči na koji način će ići dalje.

"Ići ćemo zajedno i ne smemo drugačije. Što se tiče puteva u politici, oni ne postoje, oni se grade hodanjem. Moramo da izgradimo naše zajedništvo", naglasio je on.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom delu planine.

Desetine hiljada stanovnika Potkozarja u Drugom svetskom ratu su ubili pripadnici nacističke Nemačke i tadašnje Nezavisne Države Hrvatske (HND), a desetine hiljada Srba, medju kojima i više od 20.000 dece, odvedeno je u logore.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve