Vesti
17.03.2020. 15:05
Tanjug

"U OVOME SMO PRILIČNO SAMI" Lončar: Obećanje SZO mi ne znači ništa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, gostujući u jutarnjem programu TV Prve, naveo da smo tokom jučerašnjeg dana od Kine dobili 1000 testova.

"Dobili smo 1000 testova od Kine, i dobili smo 1000 testova od Svetske zdravstvene organizacije koji su u nedelju otvorili kancelariju u Kopenhagenu", i dodao da testovi stižu sve vreme, ali se i troše.

Ministar je zamolio građane da shvate da nam je neophodna solidarsnost svih građana.

"Jedini način je da ostanemo u izloaciji i samoizolaciji", navodi Lončar.

Napominje da su precizno razrađeni algoritmi ko i kada ide na testiranje na novi korona virus.

"Ne ide na testiranje odmah onaj ko je bio u kontaktu sa zaraženim, već on ide u izolaciju. Ako ima simptome onda se javlja lekaru, uzima se uzorak i radi testiranje. Ako je pacijent 15 dana kod kuće i nema tegobe, onda nema razloga da se testira. To je preporuka Svetske zdravstvene organizacije", rekao je Lončar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / TANJA DROBNJAK / bb

Ministar je naveo da niko ne može da kaže koliko će da traje aktuelna situacija, ali da bi u slučaju da se svi pridržavaju mera i da se svi izolujemo moglo da traje šest nedelja.

"Od nas zavisi kakav će rezultat biti. Niko ne može da nam bude kriv ako nismo odgovorni", rekao je Lončar.

Upitan o tome da premijerka Ana Brnabić nije isključila uvođenje najtežih mera u sprečavanju širenja korona virusa, Lončar je rekao da on to ne bi nazvao najtežim, nego najboljim merama za spasavanje života.

Upozorio je da svaki odlazak u kafić, tržni centar ili neki drugi zatvoreni prostor znači veliku mogućnost zaraze korona virus i da se završi na respiratoru.

"Podržavam najbolje mere koje će spasiti živote", kaže Lončar i poziva građane na jedinstvo i da jedni drugima pomognemo.

Upitan za odlaganje operacija u zdravstvenim ustanovama, Lončar je rekao da se primaju samo hitni slučajevi, pacijenti koji su životno ugroženi, a da se odlažu sve operacije koje mogu da čekaju.

Lončar je naglasio da je ta mera uvedena kako bi se sprečilo širenje virusa, jer od kuće do bolnice postoji veća verovatnoća da se pacijent zarazi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Tanjug

"U ovom momentu najvažnije je da sačuvamo ljudske živote. Vidite šta se dešava u Italiji, Španiji", rekao je Lončar i apelovao na građane da slušaju preporuke lekara i da slušaju njihove savete.

Trenutno pacijenti zaraženi novim korona virusom zbrinjavaju se četiri infektivne klinike, a da je predviđeno kada se ti kapaciteti popune još 2.000 kreveta u KBC Dragiša Mišović, KBC Zemun, Plućno odeljenje u Novom Sadu, ORL ili bivša hirurgija u Nišu.

"Proširili samo kapacitete po celoj Srbiji, a to znači da smo odredili još 5.000 mesta za pacijente ako se virus bude širio i da pacijenti moraju da budu u bolnici", naveo je ministar.

"Zaštitna oprema prvo ide zdravstvenim radnicima", navodi i dodaje da se medicinski radnici pridržavaju pravila.

Na pitanje šta znači poruka i obećanje generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije da će pomoći Srbiji u skladu sa raspoloživim resursima, on navodi:

"Meni to ne znači ništa, mi pričamo o konkretnim stvarima, dosta slušamo lepih reči", kaže i dodaje:

"Od direktora SZO za Evropu dobili smo 1000 testova, a ovo ću moći da komentarišem kad stigne nešto o čemu cenjeni gospodin priča".

On navodi da mi nemamo vremena da se bavimo stvarima ko će nama šta da pomogne ili neće.

"Moramo da shvatimo da smo u ovome prilično sami, tako ćemo se i ponašati i tako ćemo se snalaziti", navodi Lončar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Ranije je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejezus izjavio je da će SZO uputiti neophodnu pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa, u skladu sa raspoloživim resursima.

On je u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem rekao da je svetu danas više nego ikada neophodna solidarnost jer se radi o problemu koji pogađa sve i moguće ga je prevazići samo zajedničkim delovanjem.

Šta treba da znate:

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve