Vesti
27.10.2021. 11:31
R.E.

Nikola Selaković

Više od 10 zemalja spremno da povuče priznanje KiM

kosovo
Izvor: Shutterstock

Mnogo više od 10 država je spremno da preispita svoje odluke o Kosovu i Metohiji, izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković

"Mi nećemo povući prvi potez, jer bismo odmah bili proglašeni za provokatore. Štaviše, bili smo spremni i da nastavimo moratorijum na lobiranja za priznavanja i otpriznavanja dogovoren Vašingtonskim sporazumom, ali u Prištini ne postoji dobra volja za poštovanjem bilo kog sporazuma", rekao je Selaković u intervjuu za "Večernje novosti".

Naveo je da Beograd u svakom trenutku deluje kao da će Priština sutra tražiti prijem u međunarodne organizacije, kao što je UNESKO kako bi bio spreman na takav faktor iznenađenja i da u skladu sa tim preduzima odgovarajuće mere i vuče poteze.

Selaković je upozorio na to da se grdno vara svako ko misli da može kosovsko-metohijski problem da reši tako što će Srbiji "zavrtati ruku" i terati je da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost.

"Niti će to rešiti taj problem, a još manje će Srbija tako nešto da uradi. Koliko god da je manevarski prostor za našu državu uzak i mali, toliko je veća naša rešenost da se svom snagom borimo za zaštitu državnih interesa na KiM, za prava srpskog i drugih nealbanskih naroda, prava SPC, za očuvanje naše verske, kulturne i istorijske baštine", poručio je Selaković.

Na pitanje da li su tačne informacije da velike zapadne sile, pogotovo SAD, žele da se pitanje Kosova završi do kraja 2022, ministar kaže da sve to što neko smatra rešenjem, podrazumeva saglasnost zvaničnog Beograda.

"Naš stav po tom pitanju je vrlo jasno izneo predsednik Aleksandar Vučić, mi kao članovi vlade i premijerka taj stav sledimo. Ako neko misli da je kompromisno rešenje u kome ćemo mi prihvatiti nešto kao rešeni status - to niti je kompromisno rešenje, niti je uopšte rešenje. I mi na to NE pristajemo", rekao je Selaković.

Upitan da li novi američki ambasador Kristofer Hil dolazi u Beograd da završi započeto devedesetih - da se konačno odvoji Kosovo, a RS utopi u BiH, podsetio je da ovo nisu devedesete, niti su na vlasti ljudi koji su bili tada.

"Srbija je danas ne samo jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi već i država koja je sidro, stub stabilnosti u ovom delu Evrope. Za Srbiju je važno da, pored toga što ostaje na evropskom putu i gaji i unapređuje stara prijateljstva i partnerstva, odnose sa SAD uzdigne na viši nivo. Naši 140 godina dugi diplomatski odnosi jesu zalog za budućnost i nada da je takve odnose moguće stvoriti", podvukao je Selaković.

On podseća i na to da se sada se dijalog Beograda i Prištine nalazi pod okriljem EU, kao glavnog garanta da će se ono što će se dogovorom postići i ispuniti.

Sumirajući rezultate ministarstva na čijem je čelu uoči prvih godinu dana rada Vlade, tokom kojih je ubeležio čak 354 susreta sa stranim zvaničnicima, među kojima je 16 predsednika, 10 premijera i 110 ministara spoljnih poslova, Selaković navodi da je "za nama godina u kojoj je Srbija, kao mala ali ponosna zemlja, rešena da ljubomorno čuva svoju političku samostalnost i vojnu neutralnost, bila prinuđena da se za svoje interese bori u jednom složenom i problemima bremenitom političkom okruženju".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Misica takozvanog Kosova podigla tri prsta
lepotice

Bura se nastavlja

27.10.2021. 09:19

Misica takozvanog Kosova podigla tri prsta

Na društvenim medijima pojavila se fotografija srpske predstavnice na izboru za Mis Interkontinentala Valentine Petrović na kojoj, zajedno sa predstavnicama Albanije i tzv. Kosova, pozira sa podignuta tri prsta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-7°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve