Vesti
18.11.2022. 13:24
Beta

Predsednik

"Vreme je za druge": Kostić se povlači sa čela SANU

SANU
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je u petak da je "vreme za druge" i da je njegova beseda "poslednje regularno obraćanje članovima SANU kao predsednika ove kuće".

"Nakon osam godina, svojom voljom i bez ikakvih pritisaka, nalazim da bi svaki moj pokušaj produženja vršenja ove funkcije, uz potpunu naizvesnost da li bi me akademici uopšte ponovo uzeli u obzir, bio nametljiv, preteran i bez trunke pristojnosti. Jednostavno, vreme je za druge", rekao je Kostić, na obeležavanju Dana SANU.

On je naveo, "bližeći se kraju mandata", da je "govorio ono što je smatrao istinom, uprkos krstaškim rezolutnim nasrtajima da mu se to pravo uskrati".

"Međutim ukoliko sam u nečemu od onoga što sam rekao grešio, neće biiti srećnije osobe od mene, jer su neke od tvrdnji koje sam izrekao bile bolno samoranjavanje", rekao je Kostić.
 

"Što se tiče odnosa SANU i vlasti u Srbiji", rekao je Kostić, "nameće mi se utisak 'tihog' zanemarivanja i nezaiteresovanosti, koje ne smatram slučajnim, sem u par oblasti, koje jesu inherentne Akademiji, ali nije dobro da postanu i neprelazne granice njenog uticaja".

Kako je naveo, "to stanje se bitno razlikuje od uloge koju su SANU i njeni istočnici imali u prošlosti, uz upadljivo smanjenje udela naše kuće u razmatranju niza državnih i društvenih problema - sem kada to radimo 'nepozvani', a posebno u poređenju sa nekim drugim institucijama".

"Ne bežeći od odgovornosti, pa i pretenciozne slutnje da sam i sam u tom smislu postao smetnja i kamen o vratu Akademije, nadam se da će se mojim odlaskom vrata barem one neophodne saradnje nešto šire otvoriti", rekao je Kostić.

"Međutim, preporuka za one koji će na ovo mesto doći nije, ne može i ne sme biti kakav upadljivi partijski aktivizam i isključivost - ali, o tome ćete za par meseci vi odlučivati", poručio je Kostić.

On je naveo i da se "pre kratkog vremena pominjalo eventualno uključivanje SANU u razmatranje kosovsko-metohijskog čvora, pa su postavljana pitanja o našoj spremnosti i volji da se u tako nešto upustimo".

"Vrata SANU po tom, i ne samo po tom pitanju, nisu nikada zaključavana - tačnije držana su otvorena, uz svest da je ono što možemo da ponudimo znanje, iskustvo i mudrost naših članova, konačno, njihova mišljenja, pazeći da za našu sredinu uobičajenom megalomanijom dopunski ne preopteretimo ionako prenapregnutu biološku, istorijsku i ekonomsku nosivost države i naroda", ukazao je Kostić.

On je dodao da je "prava istina, međutim, da nije ni bilo ozbiljnijih pokušaja da se ta vrata otvore".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vladimir Kostić o navodnoj ponudi opozicije
Vladimir Kostić

Demantovao

12.01.2022. 10:58

Vladimir Kostić o navodnoj ponudi opozicije

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić demantovao je pisanje lista "Danas" da su ga predstavnici dela opozicije pozvali da se njihovo ime nađe na njihovom izbornom listiću i da ima rok da se o tome izjasni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve