Vučić: Kreću masovna testiranja; Napadamo virus

Vučić: Kreću masovna testiranja; Napadamo virus

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka kriznih štabova sa kineskim lekarima da je treća žrtva preminula u Srbiji od koronavirusa. On je istakao da je reč o osobi ženskog pola staroj 60 godina koja je preminula u KBC Dragiša Mišović.

“Ona je treća žrtva. Nije imala tešku kliničku sliku. Broj obolelih se povećava iz dana u dan zbog loše metodologije u kojoj smo davali dva puta dvevno informacije, sada ćemo jednom u 15 sati kao ostale evropske zemlje. Do sada smo se trudili uz nadzor ne samo lekara nego naših stručnih ljudi da tu pandemijsku krivu samo nekako usporimo da ne dođe do eksponencijalnog rasta, ali nismo suštinski napali virus”, rekao je Vučić.

“Mi smo razgovarali o tri stvari danas. Jedna je kako da zdravstveno, medicinski tretiramo i napadnemo virus. Druga, koje su dodatne mere koja država mora da preduzme da obavljaju svoj posao lekari, i ekonomske mere – šta ćemo uraditi da olakšamo krizu”, rekao je Vučić.

Krenućemo na masovna testiranja, rekao je Vučić, što će biti promena principa rada.

“Što se prve teme tiče, suština je u sledećem. Promenićemo svoj pristup i politiku. Uz podršku kineskih prijatelja počećemo za 48 sati, drastično uvećanje testiranja. Imamo dovoljan broj testova. Zašto ovo radimo? Zašto je ovo potpuna promena pristupa sada? Mnoge zemlje u Evropi su se trkale kako da odigraju politički. Daćemo sve od sebe, borićemo se duplo snažnije nego do sada. Šta kažu kineski lekari? To je kao kad imate gangrenu na nozi i svaki dan uspešno odsecate po milimetar gangrene, a ona se širi… Zato je cilj da obuhvatimo što više ljudi. Kada to uradimo zahvatićemo deo gotovo zdravog tkiva. Kada to uradimo, organizam će biti zdrav. Kod Kineza je kriza trajala 29 dana. Oni su rekli da nema potrebe da produžimo policijski sat, tako da nećemo proširivati policijski čas”, rekao je predsednik.

Kako kaže, vojska će za jedan dan postaviti 3.000 kreveta na Sajmu.

“Zatim idemo na srednje bolesnike, gde ćemo koristiti neinvazivne respiratore koje moramo da nabavimo, i one gde će nam trebati najveća stručnost, za invazivne respiratore i koji će biti smešteni na Infektivnoj, Dragiši Mišoviću, VMA i Zemnskoj bolnici”, rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovarali su i o terapijskim protokolima.

“Oni su rekli našim lekarima šta je dobro i spremni su da pomognu i sa svojom tradicionalnom medicinom”, rekao je Vučić i dodao da je neophodna striktna izolacija svakog obolelog.

Kako kaže, to ćemo morati da postignemo, i dodaje da je bolje da krenemo u napad nego da pustimo da nas korona izjeda.

“Moramo da budemo još agresivniji, da krenemo u ofanzivu i da pokažemo da možemo da budemo jači i da napadnemo virus”, rekao je Vučić.

Dovoljno je da 21 do 27 dana sedimo u kući i kraj. To samo od nas zavisi, inače neće biti kraj nikada, naglasio je Vučić.

O hlorokinu, potencijalnom leku za COVID 19

Vučić je govorio i o hlorokinu, lek za koji se spekuliše da bi mogao biti koristan za lečenje COVID-19.

“Počećemo da proizvodimo ovde hlorokin, iako ga imamo za više hiljada bolesnika, ali smo spremni da proizvodimo još”, rekao je on.

Govoreći o broju slobodnih respiratora, predsednik je rekao da postoji mogućnost da Srbija bude među zemljama koje će imati najviše slobodnih ovih uređaja na svetu.

“Sledeće nedelje ćemo imati bar 20 miliona hirurških maski. Od juče, fabrika kvasca radi. Sve smo napravili da država može normalno da funkcioniše. Za nas je najvažnije da lekari izdrže, već su umorni, a čekaju nas još veći napori”, rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

On je istakao da stručnjaci iz Kine ne smatraju da treba produžavati policijski čas, ali da je neophodna disciplinovanost kod građana.

Ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo zahvalila se predsedniku na poverenju Kini i njihovim stručnjacima.

“Oni su već posetili nekoliko važnih institucija u Srbiji, i već su dali svoje savete. Do danas glavni deo pomoći od kineske Vlade je stiglo u Beograd, još stiže u toku nedelje”, rekla je Bo.

Vučić: Razmišljali smo da izolujemo Beogrda, posebno 10 opština koje su žarište

Vučić je objasino da želi da izoluje Beograd i deset opština koje predstavljaju žarište.

“Kineski prijatelji su zadovoljni našim merama i sve od sada mere donosićemo u dogovoru sa njima”, rekao je Vučić.

On je ponovio da će lakši bolesnici biti smešteni na Sajmu.

“Najtežim bolesnicima želimo da ostavimo mesta u klinikama”, rekao je Vučić.

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar