Vesti
13.09.2022. 18:20
Beta

Manuel Saracin

"Želimo Srbiju u EU, sve ostalo bi bio neuspeh"

Evropska unija i Srbija
Izvor: Shutterstock

Specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je u utorak da Berlin želi da vidi Srbiju u Evropskoj uniji i da bi za Uniju sve ostalo bio neuspeh.

"Evropska obaveza je da ovaj region dovede do Evrope. Naravno, mi želimo da Srbija poštuje kriterijume. Srbija bi trebalo da bude članica EU, sve ostalo bi bilo neuspeh EU", izjavio je Saracin za TV Prva.

Govoreći o situaciji o Kosovu, naveo je da je svima u interesu da situacija tamo bude stabilna.

"Jasno je da svi treba da budu svesni da treba da sednu za sto i rade na rešavanju situacije. Ne mislim da je Kosovu dovoljna varnica da bi situacija eksplodirala. Osećam da je razum kod svih strana prisutan", naveo je on i ocenio da je zato važna današnja debata o toj temi u srpskom parlamentu.

Istakao je da Nemačka želi da Srbi imaju pozitivan stav o EU i da veruju da "otvorenih ruku" čekaju Srbiju i da sa njom žele da kreiraju Evropu.

Na pitanje da li su sankcije Brisela protiv Rusije bila efikasne, Saracin je naveo da se EU ne boji zime.

"Mi kao blok država stojimo zajedno i nema mesta gde će se zemlja osećati politički i energetski bezbednije nego u EU. Nema razloga da se plašimo, ali treba da se pripremimo. Često sam bio u Rusiji i Ukrajini i kada vidim šta se tamo desilo, meni nije problem da štedimo. Koristimo 20, do 30 odsto manje gasa, jer štedimo", naveo je izaslanik nemačke Vlade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Uskoro će biti postavljeno pitanje opstajanja EU"
Igor Novaković

Intervju Igor Novaković

27.06.2022. 17:15

"Uskoro će biti postavljeno pitanje opstajanja EU"

Rat u Ukrajini mnoge stvari kao da je gurnuo u stranu pa tu sudbinu dele i dalje evrointegracije, odnosno proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan. A to širenje bilo bi logičan sled događaja nakon prethodnih proširenja Unije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve