Zdravlje
24.02.2023. 08:05
R. E. / WebMD

Kome se preporučuje

Da li znate šta je "eko terapija" i kako utiče na mentalno zdravlje?

Drvo, drveće, šuma
Izvor: Shutterstock

Terapija prirodom ili eko terapija podrazumeva češći boravak u prirodi, kao način da se poboljša opšte stanje organizma, a posebno blagotvorno utiče na mentalno zdravlje. Naravno, to ne znači da se zdravstveni problemi mogu izlečiti šetanjem šumom, ali ova vrsta aktivnosti može značajno da pomogne kod niza tegoba.

Dr Mori Lang, koja je je licencirani terapeut i savetnik na koledžu Preskot, je za WebMD objasnila koje vrste eko terapije postoje, kako se ona praktikuje, kao i ko sve može imati koristi od ove metode.

S obzirom da programi terapije prirodom uključuju brojne aktivnosti, postoji nekoliko različitih vrsta.

Avanturistička terapija podrazumeva fizičku aktivnost i istraživanje prirodnog okruženja, kao što je, na primer, planinarenje ili rafting.

Terapija uz pomoć životinja se prilično često koristi u Americi i u nekim državama zapadne Evrope. Postoje životinje koje su posebno dresirane da budu od pomoći ljudima koji imaju problema sa mentalnim zdravljem, na sličan način kao što se psi dresiraju da budu vodiči slepim i slabovidim osobama.

Bavljenje umetnošću ili ručnim radom kao vid terapije podrazumeva korišćenje prirodnih materijala, poput gline ili drveta, za izrađivanje skulptura na otvorenom prostoru u kojem ima zelenila, kao što su park ili šuma.

Terapeutska hortikultura uključuje uređivanje bašte, sađenje biljaka i brigu o njima.

Psihoterapeutkinja Patriša Hasbah, koja je direktorka programa eko psihologije na koledžu Luis i Klark, je još jedna od medicinskih radnika koji "prepisuju" eko terapiju svojim pacijentima.

"Mnoga istraživanja su pokazala da boravak u okruženju u kojem ima puno zelenila smanjuje anksioznost, ublažava simptome depresije i snižava nivo stresa. Istraživači su primetili da ova vrsta terapije pomaže i deci koja imaju poremećaj pažnje, da razmišljaju jasnije. Češći boravak u prirodi takođe blagotvorno utiče na ljude koji boluju od demencije."

Bez obzira na to da li živite u velikom gradu ili u manjem mestu, nije teško pronaći mesto gde ima zelenila. Naravno da je lakše sprovesti ovaj vid terapije u ruralnoj sredini, ali ni život u gradu ne bi trebalo da bude izgovor da ne pokušate.

Potrebno je samo da pronađete mesto sa što više zelenila, makar to bio i mali park i da, za početak, posmatrate drveće, zemlju, travu... i da se povežete sa prirodom.

Ukoliko imate u blizini zgrade ili kuće mesto gde je moguće posaditi cveće, uradite to i zatim brinite o biljkama svakodnevno. Cilj je da se opustite, a ne da se osećate kao da ste u obavezi da nešto radite. To bi trebalo da bude aktivnost kojoj se radujete i u kojoj uživate.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta reći osim BRAVO! Hirurzi koji rade bez novčane nadoknade
Hirurgija, operacija

I to je moguće

23.02.2023. 09:05

Šta reći osim BRAVO! Hirurzi koji rade bez novčane nadoknade

Svi znamo da su liste čekanja za pojedine operacije u Srbiji preduge i da pojedini pacijenti često i ne dočekaju svoj red. Zato su hirurzi na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu rešili da stvar uzmu u svoje ruke. Bukvlano!
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve