Zdravlje
14.04.2024. 17:05
Beta

Istraživanje

Japanci imaju savet: "Evo kako da se rešite besa, uzmite papir i ...."

bes nervoza posao
Izvor: Shutterstock

Kada je neko besan, to ne treba da prenese na kolege ili voljene osobe, već da to zapiše i potom papir baci u kantu za smeće ili u seckalicu za papir, poručuju japanski naučnici.

"Očekivali smo da će naš metod donekle smanjiti bes", izjavio je profesor Nobujuki Kavai sa Univerziteta Nagoja, koji je vodio studiju objavljenu ove nedelje u britanskom časopisu Sajentifik riports (Scientific Reports).

Kavai je rekao da je njegova ekipa bila iznenađena jer je kod mnogih bes gotovo nestao pomoću te tehnike upravljanja emocijama.

"Studija pokazuje da čin fizičkog bacanja komada papira koji sadrži nečije (negativne) misli napisane posle nekog neprijatnog dešavanja, neutrališe bes, dok držanje komada papira bez bacanja, ne proizvodi taj efekat", navodi se u studiji.

Oko 100 ljudi učestvovalo je u eksperimentu tokom kojeg su morali pismeno da daju svoje mišljenje o društvenim temama kao što je zabrana pušenja u javnosti.

Doktorandi su potom ocenjivali radove, a oni su namerno, kao deo eksperimenta, svakom učeniku davali niske ocene o inteligenciji, zainteresovanosti, kvalitetu pisanja, logici i racionalnosti, uz ponekad veoma oštre komentare.

Nakon što su prikupili svoje ispravljene radove, učenici su morali da zapišu svoja osećanja na listu papira. Polovina njih je tada morala da pocepa list i baci ga, dok je druga polovina morala da zadrži papir.

Utvrđeno je da je bes smanjen gotovo u potpunosti kod učesnika koji su bacili papir, dok je bes ostao i dalje visok kod onih koji su zadržali papir.

"Studija je važna jer sposobnost kontrolisanja besa u kućnom ili radnom okruženju može da smanji negativne posledice na poslu ili u našem ličnom životu", dodali su naučnici.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve