Zdravlje
04.04.2023. 16:27
R.E./B92

Ovo su razlozi

OVAJ lek se povlači sa tržišta Srbije

lekovi, apoteka
Izvor: Shutterstock

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) oglasila se i saopštila da se lek Folkodin povlači sa tržišta Srbije. Reč je o leku koji se koristi za ublažavanje akutnog nadražajnog, neproduktivnog (suvog) kašlja uzokovanog oboljenjima respiratornih puteva.

Informacija ne bi trebalo toliko da čudi ukoliko se uzme u obzir da je Evropska agencija z alekove (EMA) još u decembru prošle godine preporučila da povuku lekovi sa aktivnom susprancom folkodin. U Srbiji je u prometu lek Folkodin Alkaloid u tabletama.

Agencija je utvrdila da ovi sirupi mogu da izazovu veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt.

Kako B92.net nezvanično saznaje, zamene za Folkodin Alkaloid (folkodin) nema. Kako njihvo izvor objašnjava, ukoliko i ima ovog leka na stanju, farmaceuti nakon zvaničnog pisma zdravstvenim radnicima neće smeti da ga izdaju.

U pismu upućenom zdravstvenim radnicima navedeno je i sledeće:

* Primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.

* Nisu identifikovane efikasne mere za minimizaciju ovog rizika kod pacijenata koji su bili izloženi lekovima koji sadrže folkodin. Zbog toga se lekovi koji sadrže folkodin povlače iz prometa. Jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lek Folkodin Alkaloid (folkodin), kapsula, tvrda, 10 mg.

*Potrebno je da lekari razmotre druge alternativne terapije i posavetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin.

Takođe, u objavi se navodi da u slučaju anestezije koja zahteva primenu neuromuskularnih blokatora, potrebno je da zdravstveni radnici provere da li su pacijenti koristili folkodin u poslednjih 12 meseci. Ukoliko jesu, u pismu se navodi da je "potrebno da budu svesni da su moguće perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li nam preti nestašica lekova
apoteka, lekovi

Iz RFZO kažu - ne brinite

25.02.2023. 13:05

Da li nam preti nestašica lekova

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je da je tržište lekova u Srbiji stabilno i da građani ne treba da strahuju od nestašice lekova.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
21°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve