Zdravlje
25.02.2022. 15:57
Tanjug

Srbija

Uz terapiju smrtnost PH pacijenata manja za 43 odsto

Pacijenti
Izvor: Shutterstock

Srce pacijenta koji boluje od plućne hipertenzije (PH) kuca kao srce sedam aktivnih sportista, a zahvaljujući sedam dostupnih terapija život tih ljudi u Srbiji je olakšan, ali je smrtnost i dalje velika zbog nedostatka preventive, poručeno je na skupu u Beogradu, koj je održan u susret Svetskom danu retkih bolesti koji se obeležava 28. februara.

U Srbiji je dostupno 12 lekova za obolele od plućnih hipertenzija kojima se, kako je poručeno, može smanjiti smrtnost za 43 odsto.

Međutim, kako je ukazao doktor Arsen Ristić sa Klinike za kardiologiju UKC Srbije, PH je kompleksan sindrom i teška progresivna bolest koja opterećuje srce i stvara napore pri pokretima.

On je rekao da je značajno što je poslednjih godina podignuta svest o toj bolesti, u čemu kaže, pomažu i kolege sa VMA.

Istakao je da je ključni napredak u lečenju razumevanje i dobar redosled primene lekova za pacijente.

"Oni koji su radno aktivni više se zamaraju i potreban im je kiseonik, a kombinacija biomarkera i dobrog ultrazvučnog pregleda, kao i uspešna saradnja pulmologa i kardiologa daju rezultate", poručio je Ristić.
 

Naglasio je i da se poslednjih godina ispituje trojna terapija, koja je zahvaljujući Fondu za retke bolesti uključila lekove i za PH bolesnike, čime je kaže, najtežim pacijentima pružila dodatnu šansu.

Pacijentkinja Danijela Pešić iz Udruženja PH Srbija, od druge godine se leči od ove bolesti, a kako je rekla za Tanjug svakodnevno se suočava sa teškim izazovima kao što su zamaranje i gušenje.

"Naše srce radi kao srce sedam aktivnih sportista. Do pre 5 godina nije bilo nikakve terapije i to je uticalo na naš kvalitet života. A moj je tada bio usmeren na kuću i hitnu pomoć", rekla je ona.

Kako je naglasila sada ima novi život zahvaljujući sedam dostupnih terapija.

Dodala je da je država "razumela probleme PH pacijenata".

Ona je ukazala da je lečenje 50 posto a druga polovina je želja za životom.
 

"Znam PH pacijente koji su sada zdravi, idemo ka tome pacijenti prestaju da umiru, i da dobijamo izlečenje u vidu transplantacije pluća", rekla je ona.
 

Dodala je da je za veliku većinu pacijenata PH i dalje neizlečiva bolest.

Doktorka Tanja Dimić Janjić sa Klinike za pulmologiju UKC Srbije rekla je da je PH retka bolest koja povećava pritisak u plućnoj arteriji, što se odražava na kardiovaskularni i respiratorni sistem.

Navela je da u Evropi, kao i u Srbiji, oboli oko 50 - 60 pacijenata na milion stanovnika godišnje.

Istakla je da se simptomi javljaju pri naporu, među kojima su najčešći kratak dah, bol u grudima, slabosti, a u najtežim slučajevima i oticanje nogu i trbuha.

"Rano otkrivanje i rano započinjanje lečenja poboljšava kvalitet života i ukupno preživljavanje ovih bolesnika", rekla je ona i dodala da oko 75 posto pacijenata ima otežano disanje.

Na skupu je poručeno i da je u poslednje tri godine bilo otežano lečenje PH pacijenata zbog manjka lekara jer su morali da budu u kovid bolnicama.

Skup je održan u susret Svetskom danu retkih bolesti koji se obeležava 28. februara, a organizator je kompanija MSD Srbija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počinju da se rade obdukcije umrlih od korone
Obdukcija

Stigla oprema

23.02.2022. 15:15

Počinju da se rade obdukcije umrlih od korone

Specijalista sudske medicine, profesorka Tatjana Atanasijević, izjavila je u sredu da je Institut za sudsku medicinu u Beogradu dobio bezbednu obdukcionu salu i uslove da se rade obdukcije pacijenata koji su umrli zbog kovida-19 ili sa kovidom-19, jer je obdukcija jedini nesumnjiv način da se utvrdi uzrok smrti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve