Zdravlje
12.02.2022. 20:25
R.E./Healthline

Široka upotreba

Oksimetar: Kako se i kada meri saturacija

Oksimetar
Izvor: Shutterstock

Oksimetar je sprava koja neinvazivno meri saturaciju kiseonika u krvi, a može detektovati i najmanje promene u nivou kiseonika.

Oksimetar je mala naprava koja se stavlja na kažiprs. Lekari, prvenstveno pulmolozi, koriste ih svakodnevno. Međutim, ovu napravu možete sasvim bezbedno koristiti i kod kuće.

Oksimetar se koristi kako bi se izmerio nivo kiseonika u krvi, pa je zato odličan za prećenje zdravstvenog stanja ljudi koji imaju probleme poput astme, upale i raka pluća, anemije, srčanog udara, genetskih srčanih oremećaja i drugih oboljenja.

Takođe lekari koriste ovu napravu pri dijagnostikovanju poremećaja u disanju, na primer tokom sna, kako bi se otkrilo da li pacijent ima apneju u snu.

Ovaj aparat se koristi tako što se postavi na prst, sa kojeg su prethodno skinuti nakit i lak za nokte ukoliko ih je bilo.

Važno je da su ruke tople, opuštene i u položaju ispod nivoa srca.

Osim na prst na ruci, oksimetar se može staviti na uho ili na nožni prst, piše Healthline.

U normalnim uslovima raspon vrednost koju oksimetar pokazuje trebalo bi da bude između 94% i 99%. Smanjen opseg je onaj između 90% i 94%, kada se preporuče konsultacija lekara, ukoliko se takva vrednost ponavlja. Veoma niska vrednost, ispod 90%, može ukazivati na sledeće probleme: respiratorne bolesti, astmu, zastoj u rada srca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Retke bolesti u Srbiji - retke i registrovane terapije
doktor, lekar

Ozbiljan problem

10.02.2022. 14:55

Retke bolesti u Srbiji - retke i registrovane terapije

U Srbiji se procenjuje da između 300 i 500 hiljada građana živi sa nekom retkom bolešću, rečeno je na edukativnoj tribini u organizaciji Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS), gde je navedeno da samo za pet odsto retkih bolesti postoji registrovana terapija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve