Zdravlje
25.06.2022. 16:10
R. E/ WebMD

Hiperhidracija

Oprez! Ni voda nije baš toliko zdrava...

voda
Izvor: Shutterstock

Svim ćelijama u telu potrebna je voda kako bi dobro funkciolisale, međutim, iako deluje bezopasno, ni preveliki unos vode u organizam nije zdrav.

Šta se dešava kada pijete previše vode?

Problem koji se javlja kada pijete previše vode naziva se hiperhidracija.

Možete doživeti trovanje vodom, intoksikaciju ili oslabljenu funkciju mozga.

To se dešava kada u ćelijama (uključujući moždane ćelije) ima previše vode, što dovodi do njihovog oticanja. Kada ćelije u mozgu nabreknu, one izazivaju pritisak u mozgu, piše "WebMD".

Posledice toga mogu biti konfuzija, pospanost i glavobolja. Ako se ovaj pritisak poveća, može izazvati stanja kao što su hipertenzija (visok krvni pritisak) i bradikardija (nizak broj otkucaja srca).

Znakovi koji pokazuju da pijete previše vode

Jedan od najboljih načina da utvrdite da li pijete dovoljno vode jeste taj da pazite na boju urina. Obično se kreće od bledo žute do boje čaja zbog kombinacije urokromnog pigmenta i nivoa vode u vašem telu. Ako je urin često proziran, to je siguran znak da pijete previše vode u kratkom vremenskom periodu.

Simptomi hiperhidratacije mogu izgledati kao simptomi dehidracije. Kada telo ima previše vode bubrezi ne mogu da eliminišu višak tečnosti. Ona počinje da se taloži u telu i to dovodi do mučnine, povraćanja i dijareje.

Glavobolje mogu ukazivati i na hidrataciju i na dehidraciju. Višak vode dovodi do smanjenja nivoa soli u telu i otoka ćelija. Rast ćelija usled otoka i njihov pritisak na lobanju izaziva pulsirajuću glavobolju i može dovesti do oštećenja mozga i otežanog disanja.

Kada imate prekomernu hidrataciju, primetićete oticanje ili promenu boje stopala, ruku i usana

Prekomerni unos vode u organizam opterećuje bubrege, jer konstantno rade kako bi uklonili višak tečnosti. To pokreće hormonsku reakciju zbog koje se osećate umorno.

Koliko vode bi trebalo da pijete dnevno?

Ne postoje dokazane smernice o količini vode koju bi trebalo piti svakodnevno. Koliko vašem telu treba zavisi od vašeg nivoa fizičke spremnosti, mase tela i pola.

Žene u dobi od 19 do 30 godina trebalo bi da piju oko 2,7 litara vode dnevno.

Muškarcima iste starosti potrebno je oko 3,7 litara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Zdrava" hrana koja to nije
Sporty,Woman,Eating,Protein,Bar,And,Drinking,An,Amino,Acid

Istine i zablude

11.05.2022. 20:10

"Zdrava" hrana koja to nije

Zdrava ishrana je preduslov zdravog života. Ni jedan suplement neće nadomestiti sve hranljive sastojke koji su organizmu potrebni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve