Zdravlje
20.02.2023. 07:10
R. E.

Nova studija

"Negativac" je u genima: Veliko otkriće u borbi protiv raka

Geni, DNK
Izvor: Shutterstock

Naučnici su otkrili delove DNK koji se, kako navode, ponašaju kao "negativci iz filmova o Džejmsu Bondu" i pomažu karcinomu da se širi.

Utvrđeno je da su ti delovi genskog materijala odgovorni za povećanu otpornost tumora na terapiju i lekove.

Otkriće ovih delića DNK, koji su mikroskopske veličine, moglo bi da dovede do revolucije u lečenju mnogih vrsta tumora, a zovu se ekstrahromozomalni DNK (eh-DNK), objašnjavaju naučnici za "Gardijan".

Za postojanje ovih delića gena se zna već godinama, ali je njihova uloga u razvoju karcinoma tek sada otkrivena.

"Ovo saznanje kako se eh-DNK ponaša u telu je od velike važnosti. Mislimo da su oni odgovorni za najveći broj najozbiljnijih oblika raka, koji pogađaju ljude danas. Ukoliko bismo uspeli da blokiramo njihovu aktivnost, mogli bismo i da zaustavimo širenje raka", istakao je profesor Pol Mičel sa Univerziteta Stenford u Kaliforniji.

Njegov kolega, genetičar Hauard Čeng kaže: "Utvrdili smo da se eh-DNK geni koji prouzrokuju rak, nekako odvajaju od hromozoma i počinju da se ponašaju na način koji zaobilazi uobičajena pravila genetike" i dodaje da se "ponašaju kao negativci iz filmova o Džejmsu Bondu".

"Na početku filma vidite eksplozije, ubistva i nesreće za koje ne znate ko je odgovoran, a onda, kako se radnja filma odvija, konačno upoznajete negativca koji je uzrok svemu tome", veoma slikovito je objasnio Čeng.
 

Na sličan način, naučnici su primećivali tumore koji se iznenađujuće brzo šire i otporni su na lekove i terapije koje su se ranije pokazale kao efikasne.

"Sada smo, konačno, identifikovali krivca, a to je eh-DNK", zaključuje Čeng.

Inače, ovo veliko otkriće je rezultat inicijative "Cancer Grand Challenges", koja je zajednički projekat britanskog Centra za istraživanje raka i američkog Nacionalnog instituta za kancer.

Za istraživanje je izdvojeno više od 20 miliona dolara, a u njemu su učestvovali hemičari, biolozi, genetičari, matematičari i imunolozi iz medicinskih centara širom sveta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Manikir koji može da ošteti DNK!?
manikir

Nova studija

27.01.2023. 15:10

Manikir koji može da ošteti DNK!?

Već duže od jedne decenije, naučnici su sumnjali da uređaji koji se koriste u kozmetičkim salonima za gel lak manikir, a koji emituju ultravioletno zračenje, mogu biti povezani sa većim rizikom od raka kože, ako se često koriste.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve