Zdravlje
13.02.2022. 23:35
R.E./Healthline

Korona i spavanje

Sanjate čudne snove? Niste jedini ovih dana...

spavanje
Izvor: Shutterstock

Naučnici su otkrili vezu između pandemije virusa korona i poremećaja u spavanju.

Najveći uzročnik čudnih snova, koje mnogi prijavljuju od početka pandemije, je stres. Svakodnevno izlaganje vestima i prebrojavanjima novozaraženih podiže nivo stresa i straha za sopstveno zdravlje. Kada vas nešto brine iz dana u dan, nije retko da se to odrazi i na naše snove.

Sve više ljudi prijavljuje probleme sa insomnijom, košmarima i jasnim sećanjem na snove koji su ih uznemirili.

Ukoliko i vas muče ovakvi snovi, ili nemirno spavate, lekari savetuju sledeće:

Pronađite način da umanjite stres tokom dana. Bilo da izaberete jogu ili određeno vreme koje provedete uz knjigu ili omiljeni muzički album, opuštanje tokom dana će vam pomoći da smirite misli, a tako i snove.

Razvijte rutinu pred spavanje. Šolja umirujućeg čaja i knjiga, a preporučuje se i odlaganje elektronskih uređaja makar sat vremena pre spavanja.

Vežbajte. Fizička aktivnost pomaže celom telu da ostane u balansu, pa tako i vašem mozgu. Osim toga, kada vežbate i kvalitet sna se poboljšava, pa će vam biti i lakše da zaspite.

Posvetite se brizi o svom telu. Osim što opuštate mozak, pružite i svom telu pažnju koju zaslužuje. Opredelite se za zdraviju hranu, ne konzumirajte puo kofeina i slatkiša, jer oni mogu loše uticati na kvalitet sna. Takođe, ograničite količinu alkohola i cigareta koje konzumirate.

Povežite se sa drugima. Jedna od stvari koja je ovu pandemiju činila toliko stresnom je izolacija od ljudi. Pozovite prijatelja da se prošetate u parku ili da dete na kafu. Pomoći će vam da se opustite, ali i da podelite neke svoje brige, piše Healthline.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako se rešiti zubobolje: Lekovi iz kućne apoteke
Zubobolja

Saveti

09.02.2022. 07:05

Kako se rešiti zubobolje: Lekovi iz kućne apoteke

Bol je nešto što svi želimo da izbegnemo, a zubobolja se ubraja među najneprijatnije bolove. Zbog toga će vas verovatno iznenaditi činjenica da postoji Međunarodni dan zubolje, koji se obeležava svakog 9. februara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve