Zdravlje
02.06.2022. 16:23
R.E.

Putovanja

Spisak zemalja u kojima RFZO pokriva zdravstvenu zaštitu

putovanje 6. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da je i ove godine osiguranicima omogućio besplatno izdavanje dvojezičnog obrasca za korišćenje zdravstvene zaštite tokom boravka u inostranstvu tokom sezone letnjih godišnjih odmora.

 

Ta potvrda, kako se navodi u saopštenju, omogućava pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja samo u slučaju hitne medicinske pomoći kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica.

Zemlje sa kojima RFZO ima sklopljene međudržavne ugovore u kojima važe te potvrde su: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Luksemburg, Madjarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija i Turska.

Osigurana lica uz dvojezični obrazac mogu ostvariti pravo na korišćenje zdravstvene zaštite u navedenim zemljama, dok je za države sa kojima Srbija nema zaključen sporazum potrebno pre polaska na put nabaviti "Potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu", dodaje se u saopštenju.

Dvojezični obrazac i potvrdu izdaje nadležna filijala RFZO, na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije da licu nije potrebno duže ili stalno lečenje po dolasku u inostranstvo, odnosno smeštaj u stacionarnu zdravstvenu ustanovu, uključujući trudnoću i druge zdravstvene usluge.

Potvrda o ostvarivanju prava na korišćenje zdravstvene zštite u inostranstvu, može se koristiti u državnim klinikama u zemljama sa kojima postoji potpisan međudržavni sporazum.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Malezija - ako još niste odlučili gde ćete na letovanje... (FOTO, VIDEO)
malezija

Nove destinacije

27.03.2022. 16:16

Malezija - ako još niste odlučili gde ćete na letovanje... (FOTO, VIDEO)

Na Sajmu turizma, koji se u Beogradu održava od 24. do 27. marta, prvi put učestvuje i i Malezija. Ova daleka i egzotična destinacija je retko na mapi srpskih turista, ali vredi je posetiti. Evo zašto...
Foto
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve