Zdravlje
07.03.2023. 13:20
R.E

Stomatologija

Zašto su umnjaci toliko problematični zubi i kada ih treba izvaditi

Zubobolja
Izvor: Shutterstock

Umnjaci predstavljalju osme i poslednje zube u vilici. Obično niču krajem druge ili u trećoj deceniji života. Predstavljaju evolucijski rep iz vremena kada su ljudima bili potrebni za drobljenje i mlevenje tvrde hrane. Zbog današenjeg načina života i konzumiranja daleko mekše hrane nego nekad, oni gube svoju svrhu.

Kako evolucija favorizuje osobine koje su korisne, tako se polako menjala fizionomija ljudske lobanje i lica u korist ostalih zuba koje čovek koristi svakodnevno, a na štetu umnjaka koji su vremenom izgubili svoju primarnu fukciju. S tim u vezi, prostor u vilici se smanjivao, pa umnjaci danas često izazivaju mnoge probleme u ustima, zbog čega će se većina ljudi u nekom momentu suočiti s njihovim vađenjem, piše Stetoskop.

Koje probleme impaktirani umnjaci mogu izazvati?

Impaktirani zub je onaj koji nije izrastao u puni zubni luk. Najčešći razlog tome su određene fizičke barijere, pa su u najvećem broju slučajeva to upravo umnjaci. Impaktirani umnjaci često uopšte ne probijaju desni i ne izrastaju, ili to čini samo deo zuba. Ovo se u više slučajeva dešava u donjoj, nego u gornjoj vilici.

Umnjaci koji izbijaju takođe mogu gurati susedne zube i praviti "gužvu" u vilici. Oko umnjaka se, između ostalog, može stvoriti cista, koja ugrožava susedne zube i vilicu, ili infekcija, koja može izazvati destrukciju vilične kosti. To se jasno može videti na rendgenskom snimku zuba (ortopana).

Impaktirani umnjaci mogu dovesti do bolova u uhu, grlu, glavi, kao i do bola pri otvaranju vilice, a u ozbiljnijijm slučajevima i do temperature i uvećanja limfnih čvorova.

Kada je potrebno izvaditi umnjake?

Ukoliko umnjak raste tako da ne narušava zubni niz, nema potrebe za vađenjem, štaviše, najbolje je tretirati ih isto kao bilo koji drugi zub u vilici i pratiti njegovo stanje na redovnim stomatološkim pregledima. Međutim, kada dođe do problema s umnjacima koji su izbili u lošoj poziciji, delimično su izbili, ili su pak ostali ispod desni, neretko će biti neophodno izvaditi ih. 

Umnjake je najbolje vaditi dok se koren zuba i vilica još nisu u potpunosti razvili, a to je oko dvadesete godine života. Ukoliko se to učini kasnije, postoji verovatnoća da će oporavak duže trajati jer je tada vilica tvrđa. 

Vađenje umnjaka se obično savetuje ukoliko na tom zubu postoji razvoj karijesa, ukoliko vrši pritisak na ostale zube i na zagrižaj, ukoliko se dogodi zapaljenje desni, kao i ukoliko se stvori cista. Takođe, umanjci se često vade pre stavljanja ortodontskih aparata, odnosno proteza za ispravljanje zuba.

Oporavak nakon važenja umnjaka

Nakon vađenja umnjaka potrebno je držati se određenih smernica koje će pomoći da oporavak prođe neometano. Odmah nakon vađenja, gazu je potrebno držati na mestu rane između 20 minuta i 4 sata, a tačno vreme će proceniti stomatolog. Potrebno je mirovati 24 sata nakon zahvata.

Savetuje se mekana ili tečna hrana, ali ne pretopla, kao i izbegavanje ispiranja usta vodom ili sredstvima za tu namenu. Ukoliko ste pušač, nikako se ne preporučuje da zapalite cigaru tokom prvih 24 sata oporavka.

Od lekova za bolove uzimajte Brufen ili Nimulid, a ne Aspirin, zbog uticaja na zgrušnjavanje krvi. Važno je da nikada antibiotike ne koristite na svoju ruku!

Ukoliko vam je potrebno stavite hladne obloge na mesto bola.

Ukoliko primećujete da se bol pojačava nakon 48 sati od vađenja, pojavio se otok ili krvarenje, potrebno je otići stomatologu radi procenjivanja daljih koraka terapije i potencijalnog uvođenja antibiotika, ako je došlo do infekcije.

Da li je vađenje umnjaka neophodno, ako su oni zdravi?

Nekada se smatralo da je vađenje umnjaka preventivno poželjna stvar, a mnogi stomatolozi i dan-danas preporučuju njihovo vađenje. Međutim, u poslednje vreme se mnogi maksilofacijalni hirurzi, doktori oralne medicine i protetičari suprotstavljaju ovoj preporuci, i vađenju zdravih zuba, jer će umnjaci možda u budućnosti biti dobri nosači za mostove i proteze. Zdravi umnjaci takođe podržavaju viličnu kost, sprečavaju njenu resorpciju, te time doprinost prohodnosti disajnih puteva, pa čak i obliku lica.

U slučaju da umnjaci rastu normalno i ne ugrožavaju susedne zube, savetuje se da se oni ostave u vilici, a vaš stomatolog će vam objasniti najbolji način da održavate njihovo zdravlje. Ukoliko se oni dobro održavaju, mogu biti dugovečni i korisni. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zdrava zamena za šećer koja se često koristi je, zapravo, VEOMA OPASNA?
zamena za šećer, zaslađivač

Nova studija

28.02.2023. 13:05

Zdrava zamena za šećer koja se često koristi je, zapravo, VEOMA OPASNA?

Eritritol, koji se često reklamira kao zdrava zamena za šećer, povezan je sa stvaranjem krvnih ugrušaka, moždanim udarom, srčanim udarom i većim rizikom od prerane smrti, pokazalo je novo istraživanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve