Zdravlje
06.12.2023. 10:07
RTS

Direktorka RFZO

U Srbiji zvanično 22 inovativna leka za najteže bolesti

apoteka, lekovi
Izvor: Shutterstock

Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje našli su se novi inovativni lekovi - čak 22 terapije, među kojima i 16 najsavremenijih lekova za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

U utorak je zasedala Centralna lekarska komisija i na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) našli su se novi inovativni lekovi - čak 22 terapije. Od toga, 16 su najsavremeniji lekovi za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja - karcinoma dojke, pluća, karcinoma prostate, ali i za bolesti za koje do sada nije bila dostupna terapija o trošku Fonda.

"To su lekovi koji do sada nisu bili na listi, nisu bili dostupni pacijentima o trošku države. Od toga, 16 su inovativni lekovi. To su lekovi koji omogućavaju drastično bolji kvalitet života i značajno produžavaju život", izjavila je za RTS Radojević Škodrić.

Šest lekova sa spiska su terapijske alternative, i to su lekovi za bolesti za koje su i do sada postojale terapije o trošku države.

"Primer je multipla skleroza. Za gotovo sve oblike postoji terapija, ali postoji određen broj pacijenata koji najbolje reaguju upravo na terapijske alternative i one se sada nalaze na listi. To je slučaj i sa psorijazom. I za nju smo na listu stavili terapijske alternative".

Od 22 nova leka na listi, 17 su za onkološke pacijente, navela je Radojević Škodrić.

"I dalje smo, nažalost, prva zemlja u Evropi po umiranju od malignih bolesti. I u svetu je poznat porast broja obolelih od malignih bolesti, gotovo je epidemija. Zahvaljujući ovim sredstvima uvodimo sve veći broj inovativnih lekova zahvaljujući kojim ne možemo da smanjimo broj obolelih, ali možemo da otkrivamo u ranim fazama, da se postigne maksimalna efikasnost terapije i time se drastično produžava život i poboljšava njegov kvalitet".

Direktorka RFZO navela je sada za sve tipove i stadijume karcinoma dojke postoje inovativne terapije. Takođe, na listu su stavljeni lekovi za karcinom prostate, karcinom pluća, maligni melanom, kolorektalni karcinom, karcinom jetre i multipli mijelom - maligno oboljenje krvi.

Ona je navela da su lekovi stigli u momentu kada se nabavlja i dijagnostička oprema.

"Zahvaljujući toj opremi, sve veći broj oboljenja biće otkriven u ranim stadijumima i to će pratiti inovativne terapije".

 

Radojević Škodrić je naglasila da je važno da postoji kontinuitet u stavljanju inovativnih lekova na listu.

"Pre desetak godina, ukupno 21 inovativni lek je bio na listi, a sada smo ih samo u jednoj godini stavili 22. Ukupno, od 2017. godine, od kada postoji kontinuitet i drastično ulaganje države u inovativne lekove, stavljeno je 96 lekova – pet puta više u odnosu na pre deset godina".

Kaže da će sledeće nedelje krenuti da se potpisuju posebni ugovori sa kompanijama, nakon čega sledi usvajanje od strane Vlade Srbije i javna nabavka.

"Lekovi će se naći u bolnicama za tri do četiri meseca", rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Neće više biti liste čekanja za magnetnu rezonancu"
Bolnica, doktor

Ministarka Grujičić

01.12.2023. 12:20

"Neće više biti liste čekanja za magnetnu rezonancu"

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da neće više biti čekanja na pregled za magnetnu rezonancu zahvaljujući novoj platformi za zakazivanje.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve