Zdravlje
22.02.2022. 17:10
R.E./Healthline

Pokrenite se

Šta imaju zajedničko stepenice, lopta i seks?

fitnes, kretanje, sport
Izvor: Shutterstock

"Više kretanja" je savet koji se ponavlja često, kroz članke o zdravom životu i u održavanju mentalnog zdravlja. Ipak, mnogima se čini da su prezauzeti i da nemaju vremena za fizičku aktivnost. Pogledajte kako sa malim promenama svakodnevice možete pozitivno uticati na svoje zdravlje.

Penjite se stepenicama

Ova aktivnost će tražiti samo par minuta više od vožnje liftom, a ukoliko idete peške češće, kondicija će vam se popraviti. Pored toga, vaše srce će imati veliki benefit od penjanja, a i mišići na nogama će se razviti. Što se češće budete penjali peške biće vam lakše, a vaše telo i srce biće zadovoljni.

Obavljajte pozive dok šetate

Ukoliko ste u mogućnosti, dugačke poslovne pozive obavljajte šetajući. Osim što na taj način uvodite fizičku aktivnost u svoj dan, poboljšana cirkulacija pozitivno utiče i na rad mozga.

Probajte šoping iskorake

Kada pođete u nabavku u supermarket, uhvatite se za dršku kolica i radite iskorake duž rafova. Možda će vas neko gledati čudno, ali ćete se zabaviti i uraditi vežbe za noge dok nabavljate potrepštine za kuću. Takođe, probajte da radite čučnjeve kada uzimate nešto sa nižih polica, umesto da se savijate.

Zamenite radnu stolicu pilates loptom

Osim što će vam balansiranje na lopti pomoći da ojačate stomačne mišiće, prijaće i vašim leđima. Ukoliko imate problem sa bolom u leđima, ovo je odlična ideja.

Parkirajte se dalje od odredišta

Ukoliko vam vreme dozvoljava, parkirajte auto dalje od mesta gde ste se uputili. Nekoliko minuta šetnje veoma pozitivno utiče na rad srca i mozga, pa ćete na odredište stići čistije glave i boljeg raspoloženja.

Češće vodite ljubav 

Seks sagoreva 3 do 4 kalorije po minutu, a fizička aktivnost je odlična za kardiovaskularni sistem. Osim toga, približava vas sa partnerom i osnažuje vaš odnos.

Pustite muziku i igrajte!

Ples će vas osloboditi od stresa, podići raspoloženje i pokrenuti hormone sreće i zadovoljstva. Uz dobru muziku sve je lakše, a možete pozvati i decu ili prijatelje da vam se pridruže. Osim toga, poboljšaćete vaš balans i koordinaciju, piše Healthline.

Uključite aktivne igre u svoj dan

Sećate se igara iz detinjstva posle kojih ste bili znojavi i zadihani? Počnite ponovo da ih igrate. Pogotovo ako imate decu, ovo može biti sjajna šansa da provodite vreme sa njima i zajedno se pokrenete. Ledeni čika, skakanje u džaku ili trule kobile su samo neke od aktivnih igara, a fizička aktivnost je važna za sve uzraste, pa cela porodica može učestvovati.

Radite lagane vežbe dok gledate TV

Bindžovanje serija i opuštanje uz televizor često se pretvori u gledanje u telefon i polovično obraćanje pažnje na sadržaj koji se prati. Zamenite skrolovanje sa laganim vežbicama, za neke od njih ne morate čak ni da ustajete. Ukoliko imate tegiće, podižite ih iznad glave, a ako sednete na pod možete uraditi i vežbe za istezanje, koje će omogućiti da vas manje bole leđa od sedenja tokom dana. Ukoliko vam se ova ideja dopadne, uz jednu epizodu od trideset minuta možete uraditi više vežbi u nekoliko krugova.

Da li već radite neke od ovih stvari? Pišite nam u komentarima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Starijima, ipak, mozak nije baš toliko spor
Šah

Istraživanje pokazalo

18.02.2022. 15:05

Starijima, ipak, mozak nije baš toliko spor

Sposobnost obrade informacija, u većini slučajeva, ne slabi do šezdesete godine života, pokazalo je istraživanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve