Zdravlje
03.07.2022. 14:35
R. E. / Healthline

Pandemija i dalje traje

Zašto je ponovno zaražavanje koronom tako često?

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Pojavom vrlo zarazne omikron varijante koronavirusa i još zaraznijih podvrsta, ponovne infekcije virusom postaju sve češće. To ne znači da će svi nužno dobiti kovid ili ga dobiti više puta, ali ponovnu infekciju treba smatrati delom "nove norme" u vezi sa virusom, kažu stručnjaci.

"Dva glavna faktora udružila su se kako bi ponovna infekcija COVID-19 bila verovatnija", rekao je dr Džejson Lejn, glavni lekar grupe za negu bolnica i zajednica u Čenmed-u , za Healthline.

"Prvo, virus nastavlja da se razvija u nove varijante. Neki od njih očigledno imaju veću verovatnoću da izbegnu prethodni imunitet od zaraze starijim varijantama i vakcinama. Drugo, imunološka odbrana od prethodnih infekcija i vakcina vremenom slabi."
 

Dr Džerom Adams, bivši američki generalni hirurg, pojasnio je "Kako imunitet vremenom slabi, postoji 100 posto šanse da ponovna infekcija postane trajna karakteristika COVID-19", rekao je on.

"To je baš kao i kod gripa, koji vas može pogoditi svake godine ili nekoliko puta godišnje zbog kombinacije novih opcija i slabljenja imuniteta. Godišnja vakcinacija protiv gripa je kako inokuliramo naš imunološki sistem znanjem i alatima za borbu protiv virusa tokom sezone gripa. Isto važi i važi i za COVID-19."

Dok centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ne prate podatke o reinfekciji, studije sprovedene u drugim zemljama pokazuju da je ponovno zaražavanje počelo da dominira. Na primer, jedno istraživanje koje je sproveo "Imperial College London" otkrilo je da su skoro dve trećine slučajeva kovida u Ujedinjenom Kraljevstvu ponovljene infekcije.

Iako je ponovna infekcija među vakcinisanim i nevakcinisanim sve češća, stručnjaci kažu da su vakcine i dalje jedna od naših najboljih odbrana od ozbiljnih bolesti i smrti od virusa.

"Kada šira javnost razmišlja o vakcinama - kada većina nas razmišlja o vakcinama — mislimo da "sprečimo zarazu bolešću uopšte", zar ne?"rekla je za dr Emili Volk, predsednica koledža američkih patologa.

"Da uopšte neću dobiti ospice ako se vakcinišem protiv virusa ospica. I tako funkcionišu neke vakcine. Međutim, neke vakcine, poput vakcine protiv koronavirusa, ne sprečavaju pojavu bolesti. Ali to zaista utiče na rizik od bolesti koja je toliko ozbiljna da zahteva hospitalizaciju."
 

Statistika to u velikoj meri potvrđuju. Iako je broj slučajeva COVID-19 u porastu, hospitalizacije i smrtni slučajevi od virusa ne rastu tako brzo, što sugeriše da postojeći nivoi imunološke odbrane mogu imati koristi od ljudi uopšte.

"Dakle, mislim da je ono što trenutno doživljavamo vrlo predvidljivo", nastavila je.

"Gledamo kako se virus razvija u virus koji je manje opasan nego što je bio u svom izvornom obliku. A to je posebno mnogo manje opasno za ljude koji su vakcinisani,“ rekla je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO: Hitno delovanje u vezi sa majmunskim boginjama
doktor

Rastu cifrre

01.07.2022. 19:22

SZO: Hitno delovanje u vezi sa majmunskim boginjama

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je na "hitno delovanje" protiv majmunskih boginja u Evropi zbog trostrukog povećanja broja slučajeva na kontinentu za dve nedelje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve