Život
29.06.2022. 18:10
Beta-AP

Sastanak ministara EU

Odobrene nove mere za očuvanje klime, evo na šta se odnose

Klimatske promene
Izvor: Shutterstock

Zemlje EU posle dugih pregovora koji su trajali do srede rano ujutru, postigle su sporazum oko strožih pravila kojim se ukidaju emisije ugljen dioksida za nove automobile, do 2035. godine.

Evropska dvadesetsedmorica postigla je dogovor o nacrtu zakona kojim se smanjuju emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa 1990, što je povećanje u odnosu na ranije dogovorenog smanjenja od 40 odsto.

"Dug ali dobar dan za kimatsku akciju", rekao je Frans Timermans, potpredsednik Evropske komisije zadužen za Zeleni dogovor (Grin Dil), posle sastanka ministara EU za ekologiju u Luksemburgu.

Odluka da se uvede cilj o stodstotnom smanjenju emisija ugljendioksida za nova kola do 2035. godine će zapravo zabraniti prodaju novih kola na benzin ili dizel, unutar Unije.

Vodeća ekološka grupa za čist saobraćaj, Transport i ekologija (Transport and Environment) saopštila je da je dogovor EU vlada "istorijski" pošto prekida uticaj naftne industrije na saobraćaj.

"Gotovo je za motore sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi", navela je grupa. 

Dogovor o pet zakona koje je EK predložila prošle godine otvara put ka konačnim pregovorima u Evropskom parlamentu. Evroposlanici podržavaju ambicozne ciljeve Unije i za konačni dogovor oko paketa zakona će sada biti potrebno da Parlament reši sporove sa nacionalnim vladama Unije oko raznih detalja.

Dogovor predstavlja veliki izazov za nemačke proizvođače automobila koji su se dugo oslanjali na prodaju sve većih vozila velikih potrošača benzina za ostvarenje dobiti.

Posle intenzivnih rasprava unutar tropartijske vlade posebno između ekoloških Zelenih i proposlovnih Slobodnih demokrata nemački zvaničnici glasali  su noćas za kompromis.

Nemačka vlada navela je da će prema sporazumu komisija takođe predložiti da se dozvoli vozilima na isključivo klimatski neutralina e-goriva da nastave da se prodaju posle 2035. godine.

"Ovo je ogroman korak napred i upućuje transportni sektor na put klimatske neutralnosti, rekla je nemačka ministarka za eklogiju Štefi Lemke, članica Zelenih.

Ona je rekla da proglašenjem da samo vozila koja ne ispuštaju ugljen dioksid mogu da se prodaju od 2035, šalje jasan signal da je potrebno da ispunimo klimatske cijeve i daje automobilskoj industriji bezbednost planiranja koja joj je potrebna.

EU hoće drastično da smanji emisije štetnih gasova u saobraćaju do 2050. godine i promoviše električna vozila, ali u izveštaju spoljneg analitičara pokazuje se prošle godine da u bloku nema odgovarajućih stanica za punjenje.

Saobraćaj predstavlja oko 25 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU.

Opšti cilj je da EU bude na putu da postane klimatski neutralna u 2050. i da podstakne druge vodeće zagađivače među kojima su SAD i Kina slede tim putem. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
32°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve