Život
02.06.2022. 14:30
Beta-AFP

Moda u svemiru

Astronauti dobijaju nova odela, napokon posle 40 godina

Svemir
Izvor: Shutterstock

Američka uprava za aeronautiku i svemir (NASA) je objavila da je od dve kompanije - "Aksiom spejs" (Axiom Space) i "Kolins erospejs" (Collins Aerospace), naručila da razviju svemirska odela koja će budući astronauti nositi na Mesecu.

Ova odela će se koristiti i za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), zamenjujući sadašnja koja su u upotrebi četrdesetak godina.

"U tim kombinezonima (za astronaute) praviće se istorija", rekla je novinarima Vanesa Vajč, direktorka Svemirskog centra Džonson, jer "ta odela nosiće prva obojena osoba i prva žena koja bude kročila na Mesec".

NASA je prvobitno planirala da sama razvije nova odela, ali je znatno kasnila, te odluka da taj posao poveri dvema kompanijama potvrđuje da se ta agencija, kao i poslednjih godina, sistematski opredeljuje za javno-privatna partnerstva. "To nam omogućava da uštedimo jer delimo investicije", rekla je Vajč.

Dve kompanije ulažu "znatnu količinu sopstvenog novca", navela je NASA u saopštenju.

Detalji ugovora još nisu otkriveni, ali program ima "plafon" od 3,5 milijardi dolara za uslugu koja će se pružati do 2034. godine.

NASA zadržava pravo da na kraju izabere samo jednu od dve kompanije, ili se opredeli za obe, ili čak da doda  i druge. Ali kompanije će ostati vlasnice odela i biti odgovorne za njihovo održavanje.

"Aksiom spejs" koji je privatnom letelicom "SpaceX" već poslao "svemirske turiste" na Međunarodnu svemirsku stanicu, planira da izgradi sopstvenu svemirsku stanicu, te će mu ionako biti potrebna svemirska odela za buduće klijente.

"Planirali smo da napravimo odelo kao deo našeg programa, tako da je fantastično iskoristiti dugogodišnje iskustvo NASA-e", rekao je šef "Aksiom spejsa" Majkl Safredini.

NASA je detaljno opisala čitav niz potreba i zahteva, kako za odela za rad na Mesecu, tako i za "modnu liniju" za izlete u nisku orbitu oko ISS.

Boeing Crew Capsule
Izvor: Beta / NASA / Bill Ingalls

Te dve sredine ne predstavljaju isti izazov za "modne kreatore" jer, na primer, težina odela nije problem u bestežinskom stanju u orbiti oko Zemlje, dok se na Mesecu mora uzeti u obzir uticaj prašine.

Na "Aksiom spejsu" i "Kolins erospejsu" je da odluče da li će to biti jedan kombinezon za obe namene, ili dva različita.

Cilj je omogućiti onima koji budu nosili odela "što je više moguće mobilnosti", rezimirao je Dan Berbank iz "Kollns erospejsa" i sam bivši astronaut.

Dve kompanije planiraju da pokažu da ispunjavaju sve uslove 2025. godine, kada se planira "Artemis 3" - ponovno sletanje ljudi na Mesec.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Taksi za astronaute uspešno sleteo (VIDEO)
Kosmos

Starlajner

21.05.2022. 12:05

Taksi za astronaute uspešno sleteo (VIDEO)

Boingova svemirska kapsula Starlajner, budući taksi za astronaute, uspešno je pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve