Život
15.09.2021. 15:21
Tanjug

"LIQUID 3"

Beograd dobio "tečno drvo" - da se lakše diše

Kalemegdan, Beograd
Izvor: Shutterstock

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, "LIQUID 3" postavljen ispred zgrade opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu biće pušten u rad u četvrtak, saopštio je Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Ovo "tečno drvo", kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u gradskim područjima gde su njegove koncentracije najveće, a za sadnju drveća nema dovoljno prostora.

Sistem je osmišljen tako da bude održiv i multifunkcionalan, jer koristi solarnu energiju za osvetljenje i osim za prečišćavanje vazduha od ugljen-dioksida, može se koristiti kao klupa i punjač za mobilne telefone.

"LIQUID 3" je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", koji UNDP sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine a opština Stari grad je kao partner u realizaciji projekta obezbedila lokaciju i dozvole za postavljanje sistema.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo ko nas truje: Fabrike u kojima je prekoračen nivo zagađenja vazduha
zagađenje, vazduh, fabrike

Inspektori na terenu

02.09.2021. 18:18

Evo ko nas truje: Fabrike u kojima je prekoračen nivo zagađenja vazduha

Republički inspektori su od 27. do 31. avgusta sproveli vanredne kontrole u 10 privrednih subjekata kako bi proverili da li je prekoračen dozvoljeni nivo zagađujućih materija, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i dodala da oni nastavljaju da rade pojačanim intenzitetom.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve