Život
24.04.2020. 21:57
R. E.

Besplatna psihoterapijska podrška u krizi Covid-19

shutterstock_1609361416.jpg

Više od 400 srpskih psihoterapeuta od 24. marta svakodnevno nudi i pruža besplatnu psihoterapijsku podršku građanima Srbije. Do sada je ovu vrstu pomoći zatražilo više stotina građana iz čitave Srbije, a koji se suočavaju sa neprijatnim osećanjima koje je donela sama epidemija ali i mere fizičkog distanciranja i izolacije. Poznato je da situacija oko epidemije pored fizičkog zdravlja narušava i mentalno zdravlje, tako da su intervencije u krizi veoma važne za smanjenje posledica po mentalno zdravlje stanovništva.

Akciju je pokrenuo Savez psihoterapeuta Srbije koji okuplja 28 udruženja različitih naučno priznatih psihoterapijskih škola.

Ovu akciju je podržalo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija tako da građani od 16. aprila mogu svaki dan ostvariti kontakt sa psihoterapeutima preko besplatnog poziva na 19833 od 15-21 sat.

Pored besplatnog telefonskog poziva, kontakt sa psihoterapeutom je moguće ostvariti preko aplikacije koju je osmislio tim domaćih IT stručnjaka a koja se nalazi na sajtu podrskapsihoterapeuta.com. Razvoj ove aplikacije je podržalo Ministarstvo za inovacije.

Shutterstock Shutterstock

Na sajtu Saveza psihoterapeuta se nalazi spisak svih psihoterapeuta-volontera koji zainteresovani mogu preuzeti (savezpsihoterapeuta.org) ukoliko žele da pronađu psihoterapeuta koji se nalazi u njihovom mestu stanovanja. Pored imena svakog od 400 psihoterapeuta navedeni su termini kada je dostupan, kao i način kontakta.

Ova akcija će trajati i nekoliko meseci nakon okončanja epidemije jer je poznato da tek nakon opuštanja mogu nastati znaci narušenog mentalnog zdravlja.

Savez psihoterapeuta Srbije​ poziva sve građane koji žele da razgovaraju sa stručnim licem o svojim emotivnim problemima i stanjima da iskoriste ovu mogućnost i da bez osećanja straha ili stida kontaktiraju psihoterapeute jer je danas razgovor potreban svakome.

Psihoterapeuti pružaju usluge u skladu sa svojim etičkim kodeksom, a građani koji se jave zadržavaju anonimnost.

……………………………………………………

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
12°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve