Život
29.06.2021. 21:05
R.E.

Kako se izvući?

Da li i vas muči: Ruminacija - opsesivno pesimistično razmišljanje

pesimizam, depresija
Izvor: Shutterstock

Da li ikada sebe uhvatite kako uporno vraćate film i razmišljate o tome kako bi bilo bolje da ste nešto rekli ili uradili drugačije? Ovakav način razmišljanja zove se ruminacija i povezan je sa depresijom i anksioznošću.

Ljude koji pate od anksioznosti brine šta donosi budućnost ali kako su mogli drugačije da postupe u prošlosti. Kada na ovakav način krenemo da razmišljamo o nekoj situaciji često misli skrenu i na druge događaje u prošlosti i stvaraju još veću nervozu, piše Harvard Business Review. Dobra vest je da postoji rešenje za ovaj problem i jednostavnije je nego što mislite.

Prvi način je identifikovanje najčešćih okidača ovakvog razmišljanja. Razmislite o tome šta vas je navelo na ovakve misli u prošlosti i da li češće u takvom razmišljanju krivite sebe ili druge?

Drugi način je pravljenje psihološke distance. Mora se uspostaviti distanca između negativnih misli i onoga kako percipiramo sebe. Umesto "Ja sam neuspešan“ u ovoj situaciji bi se reklo "Osećam se kao da sam neuspešan“, tako se stvara granica između  realnosti i misli i osećanja koja nam stalno prolaze kroz glavu.

Kako razviti strpljenje

"Hoću sve i odmah“

Strpljenje

"Hoću sve i odmah“

06.05.2021. 07:00

Kako razviti strpljenje

Treća strategija je pravljenje razlike između ruminacije i rešavanja problema. Ponekad se u ovom procesu može javiti i korisna misao za rešavanje postojećih problema. Ipak, to nije situacija u većini slučajeva. Način na koji možete preusmeriti misli u produktivnijem smeru jeste da sebi postavite pitanje "Koji je najbolji izbor trenutno, s obzirom na postojeću situaciju?“ nakon čega ćete u isplaniranimn sitnim koracima vratiti misli na pravi kurs.

Četvrta opcija je treniranje mozga odvlačenjem misli od prošlosti i budućnosti nazad na sadašnjost. Najbolje su aktivnosti koje od nas zahtevaju da se koncentrišemo na sadašnji momenat. To može biti fizička aktivnost poput šetanja ili trčanja, a mogu da pomognu i joga i meditacija. Ove aktivnosti zahtevaju da prepoznate kada misli krenu da lutaju ka prošlosti ili budućnosti i da ih vratite u sadašnjost.

Peti način je uočavanje omaški u razmišljanju. Da li vam se nekada desilo da zbog jedne ili dve rečenice u dugačkom imejlu celu poruku shvatite kao negativnu, iako pošiljalac nikako nije imao takvu nameru? Negativne predrasude i tendencije ka pesimizmu mogu doprineti i tome da loše shvatite namere drugih, što kasnije dovodi do prebacivanje krivice  ili oštre samokritike. Pokušajte da se u ovim situacijama distancirate od tih misli i još nekoliko puta pročitate poruku u celosti - verovatno ćete shvatiti da nije sve tako crno.

Ruminacija je čest problem koji zahteva da postanete svesni šta je okidač, pre nego što pokušate da ga rešite. Svaki vaš napor u tom smisli je veoma važan jer ćete tako sačuvati svoje mentalno zdravlje i bićete produktivniji na svim životnim poljima

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vežbanje kod kuće: Ovo, možda, niste znali
vežbanje

Saveti

17.05.2021. 09:05

Vežbanje kod kuće: Ovo, možda, niste znali

Veoma je važno da se redovno rekreiramo. Na taj način čuvamo naše zdravlje ali i dobro raspoloženje. Tokom treninga naš organizam proizvodi takozvane hormone sreće – endorfin, serotonin i dopamin, zbog čega smo posle vežbanja uvek lepo raspoloženi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve