Život
08.08.2022. 10:32
R.E./Biznis.rs.

Najnoviji podaci

Da li znate ko su najveće pivopije na svetu? Ne, nisu Nemci...

Pivo
Izvor: Shutterstock

Pivo je vekovima jedno od najpopularnijih alkoholnih pića širom sveta. Najnoviji dostupni podaci pokazuju da je potrošnja piva u svetu u 2020. godini premašila 177 milijardi litara. Ako podelimo tu brojku sa (ugrubo zaokruženo) osam milijardi ljudi na planeti, dolazimo do podatka od oko 22 litra po stanovniku godišnje.

Naravno, potrošnja piva se dešava širom sveta, ali njegova količina varira u velikoj meri u zavisnosti od lokacije. Dakle, koje zemlje piju najviše piva?

Japanska korporacija Kirin Holdings prati uporednu potrošnju piva po zemljama još od 1975. godine, objedinjujući dostupne nacionalne podatke od strukovnih udruženja, privrednih komora i saopštenja velikih pivarskih kompanija.

Kada je u pitanju ukupna potrošnja piva, Kina je na prvom mestu, što je i razumljivo s obzirom na njenu veličinu. Međutim, gledajući prosečnu konzumaciju po glavi stanovnika, Kinezi ipak nisu neke pivopije. U 2020. godini potrošnja u ovoj zemlji dostigla je 36 milijardi litara, što je otprilike petina globalne potrošnje i dovoljno piva da napuni više od 14.000 olimpijskih bazena, piše Biznis.rs.

Pivo
Izvor: Shutterstock

Arheološki dokazi takođe sugerišu da Kina ima istoriju proizvodnje piva koja seže hiljadama godina unazad.

Da velika populacija ne znači nužno visoku potrošnju piva na individualnom nivou najbolji primer je Indija, koja je druga najmnogoljudnija država na svetu, ali tek 23. po ukupnoj konzumaciji piva.  

Sjedinjene Američke Države su na drugom mestu globalne liste, sa više od 24 milijarde litara popijenog piva u 2020. godini. Amerikanci ne piju samo puno piva – oni ga takođe puno i proizvode. SAD su drugi po veličini proizvođač piva u svetu, takođe posle Kine.

Najveće pivopije na planeti su Česi, i dalje

Stvari izgledaju malo drugačije kada se pogleda potrošnja piva po glavi stanovnika. Češka je na ubedljivo prvom mestu u toj kategoriji, i to dvadesetu godinu zaredom! Prosečan Čeh je tokom 2020. godine popio 181,9 litara piva. Tek daleko na drugom mestu su Austrijanci sa 96,8 litara i Poljaci sa 96,1 litrom.

U čemu je tajna “češkog uspeha”? Pa, osim toga što se diči sopstvenom proizvodnjom kvalitetnog lager piva, ova zemlja reklamira i njegovu nisku cenu kao posebnu pogodnost, pa čak i da je u određenim gradovima ono jeftinije od flaširane vode. Time se svakako privlače turisti koji vole alkoholni napitak od hmelja, dok Česi i sopstvenom potrošnjom podižu nove rekorde, piše Visual Capitalist, prenosi Biznis.rs.

Među prvih deset ove neobične liste, prema Kirin Holdingsu, nalaze se još i Rumunija, Nemačka, Estonija, Namibija, Litvanija, Slovačka i Irska.

Interesantno je da su Amerikanci na 17. mestu sa 72,8 litra, a Hrvati na 18. sa 72,2 litra. Slovenci su na 20. poziciji (59,2 litra), a Bosanci na 25. (63,3 litra).

Srbije nema u prvih 35 zemalja, ali treba imati na umu da je pomenuta godina bila specifična i da su pojedine države napravile iznenađujuće rezultate zbog uticaja pandemije. U svakom slučaju, poredak prvih nekoliko zemalja uglavnom je isti kao i u pretpandemijskom dobu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Razgrabili pivo od kupusa i graška
kupus

Island

12.12.2021. 19:05

Razgrabili pivo od kupusa i graška

Božićno pivo, napravljeno od graška i mariniranog crvenog kupusa, na Islandu je postalo hit među kupcima, a s polica radnji nestalo je u roku od nekoliko sati, pišu lokalni mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve