Život
02.08.2022. 16:26
R.E./ Bloomberg

Živeli!

Pivo od otpadnih voda?!

pivo
Izvor: Shutterstock

"NewBrew" nije uobičajeno pivo. Ovo singapursko piće proizvodi se od recikliranih otpadnih voda, a osmišljeno je u saradnji Nacionalne agencije za vodne resurse zemlje “PUB” i lokalne zanatske pivare “Breverkz”.

Ovo pivo prvi put je predstavljeno na konferenciji o vodi 2018.godine, a u aprilu ove godine pušteno u prodaju u Singapuru.

"Stvarno nisam mogao da kažem da je napravljeno od vode iz toaleta", rekao je Ču Vei Lian, čovek koji je pivo kupio u supermarketu da bi ga probao nakon što je čuo za njega. "Ne bi mi smetalo da je u frižideru. Mislim, ima ukus baš kao pivo, a ja volim pivo."

“NewBrew” koristi NeWater, singapursku marku vode za piće recikliranu iz otpadnih voda koja je prvi put stigla iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda 2003. godine kako bi poboljšala sigurnost vode na ostrvu, piše "Bloomberg".

“PUB”  navodi da je novo pivo deo napora da se Singapurci edukuju o važnosti racionalne upotrebe i prerade vode.

Ideja o preradi otpadnih voda u vodu za piće dobija sve veću podršku u poslednjoj deceniji, jer svetskih zaliha slatke vode ima sve manje.

Svetski fond za divlje životinje procenjuje da 2,7 milijardi ljudi nema vodu najmanje mesec dana u godini.

Izrael i Singapur već su implementirali ovu tehnologiju u svoje sisteme snabdevanja. Gradovi poput Los Anđelesa i Londona razmatraju da slede njihov primer.

Singapurska nova voda proizvodi se dekontaminacijom otpadnih voda ultraljubičastim zračenjem i propuštanjem tečnosti kroz membrane kako bi se uklonile zagađujuće čestice.

 

"NeWater je savršena za pravljenje piva jer ima neutralan ukus. Mineralni sastav vode igra ključnu ulogu u hemijskim reakcijama tokom pravljenja piva”, rekao je Mič Pečurki, glavni pivar Breverkza

Pivare u drugim zemljama takođe proizvode pivo iz recikliranih otpadnih voda.

Stokholmska pivara "Nya Carnegie" udružila se sa pivarskim gigantom "Carlsberg" i Švedskim institutom za istraživanje životne sredine "IVL" kako bi proizvela pilsner napravljen od prečišćenih otpadnih voda, dok se kanadska pivara "Village" udružila sa istraživačima sa Univerziteta u Kalgariju i američkom kompanijom za vodenu tehnologiju ksilem za proizvodnju sopstvene verzije.

Prva serija novog piva već je rasprodata u restoranima Breverkz, a kompanija očekuje da će zalihe u supermarketima ponestati uskoro.

Pivar je rekao da će proceniti reakciju tržišta pre nego što se odluči za proizvodnju još jedne serije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Razgrabili pivo od kupusa i graška
kupus

Island

12.12.2021. 19:05

Razgrabili pivo od kupusa i graška

Božićno pivo, napravljeno od graška i mariniranog crvenog kupusa, na Islandu je postalo hit među kupcima, a s polica radnji nestalo je u roku od nekoliko sati, pišu lokalni mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve