Život
14.07.2021. 09:00
R.E.

Vraćaju nam se

Da li znate šta su sajge?

sajga, životinja, antilopa
Izvor: Shutterstock

Broj sajgi, retke antilope koje žive u Kazahstanu, povećao se skoro duplo od 2019. godine. Ova životinja bila je na pragu izumiranja 2015. nakon što je bolest zahvatila veliki broj populacije.

Nakon ovog incidenta vlada Kazahstana je uvela brojne mere protiv krivolova, uz pomoć lokalnih i internacionalnih inicijativa za zaštitu životne sredine i životinja.

"Ove mere, zajedno sa prirodnom otpornosti ove vrste, daju nadu da će se sajge potpuno oporaviti u narednih nekoliko godina", kaže za BBC Albert Salemgarejev iz Udruženja za zaštitu biodiverziteta Kazahstana.

Broj ovih životinja se popeo sa 334 na 842 hiljade u protekle dve godine. "Ženke svake godine rađaju blizance, to daje nadu da će se vrsta brže oporaviti.“ 

Uprkos pozitivnim prognozama, broj ovih antilopa se verovatno nikada neće vratiti na milione, koliko je procenjeno da ih je bilo u doba Sovjetskog Saveza. Ugrožava ih sve brža urbanizacija i širenje infrastrukture, kao i projekti za razvoj industrija nafte i gasa.

Britanska organizacija Fauna & Flora International, radi na čuvanju ove vrste putem osnivanja nove jedinice rendžera koji sprečavaju krivolov, kao i putem satelitskog praćenja migracija krda sajgi.

Stefani Vard, koordinatorka inicijative za očuvanje ove vrste, kaže da je su sajge jedna od retkih životinjskih vrsta koje su preživele od doba neandertalaca do danas. "Ohrabrujuće je videti da se njihv broj približava cifti od milion jedinki, to govori dosta o trudu Vlade Kazahstana da sačuva ovu životinjsku vrstu.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci
Shutterstock

Pitali smo veterinara

03.05.2021. 08:00

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci

Da li i kako životinje mogu da dobiju koronu, koji su prvi simptomi, kako izgleda lečenje i da li one prenose COVID 19 nama ili mi njima – pitali smo stručnjaka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve