Život
23.03.2020. 15:02
Tanjug

DIREKTOR GAK: "Do sada nije bilo porodilja sa koronavirusom u Srbiji"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj spremna je za prihvat i onih trudnica za koje se sumnja da imaju virus korona, kao i za potvrđene slučajeve, izjavio je danas direktor Aleksandar Stefanović, dodajući da sadašnja situacija izazvana epidemijom virusa korona ne utiče na broj porođaja u toj klinici i da do sada nije bilo porodilja sa koronavirusom u Srbiji.

Prema njegovim rečima, tokom prethodnog dana, iako je bila nedelja kada po pravilu ima manje porođaja, rođeno je 14 beba, a 144 beba je rođeno od uvođenja vanrednog stanja što su, kaže, uobičajeni brojevi.

"Klinika u Višegradskoj je više nego spremna za prihvat i onih za koje se sumnja da su zaraženi virusom korona i za one za koje je potvrđeno da su zaraženi. Za sada radimo nesmanjenim tempom kada su u pitanju porođaji i trudnice, svi pregledi, savetovališta, sve radi uobičajeno“, rekao je Stefanović za RTS.

Navodi da su pored algoritama i preporuka napravili i svoj unutrašnji protokol, koji izgleda tako da svi koji dolaze na kliniku javljaju se na prijemni šalter, budu ispitani da li postoje bilo koji simptomi, neka sumnja na infekciju i u skladu sa tim se i ponašaju dalje.

"Za one koji su sumnjivi postoji poseban ulaz, direktno u izolacione ambulante, gde dalje vršimo dijagnostiku u punoj zaštitnoj opremi koju posedujemo“, kazao je.

Poručio je trudnicama da budu kod svojih kuća, a da u slučaju kontrola ili nekih problema se jave u svoje primarne zdravstvene zaštite.

"Ono što je bitno jeste da su pojačane kontrole neophodne u ovim fazama i zbog straha trudnica šta će biti u trudnoćama, mada nije potvrđeno u svetskim studijama da su one posebno osetljive na ovaj virus. Jeste to stanje sa smanjenim imunim odgovorom, ali imali smo sreću da se nije pokazalo da češće oboljevaju“, kaže Stefanović.

Ističe da je Klinika u Višegradskoj spremna za porođaje i sa sumnjiim i potvrđenim slučajevima.

"Odredili smo i posebnu operacionu salu gde će se raditi carski rezovi, odredili smo i poseban boks u porodilištu koji ćemo imati samo za te pacijente", navodi doktor Stefanović.

On je rekao da se nada da neće biti takvih pacijenata ali da je GAK u Višegradskoj "potpuno spreman".

"Pojačane su kontrole, nije potvrđeno da su trudnice posebno osetljive na virus. Savet za trudnice, kao i za sve ostale je da budu u kući", rekao je Stefanović.

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve