Život
09.12.2022. 15:15
Beta / AP

Poklon misije Apolo

Kamen s Meseca vraćen Kipru posle 50 godina

1
Izvor: Beta / AP / Petros Karadjias

Sićušni komad kamena kojeg su američki astronauti doneli s Meseca, konačno je ponovo stigao na svoje odredište, na Kipar, gde je jednom već bio, ali je nestao pre pola veka.

Komad mesečeve stene od 1,1 grama bio je izložen u četvrtak povodom 50. godišnjice poslednjeg sletanja američkog Apolo na Mesec i asadašnje misije Artemis čija se kapsula Orion upravo vraća na Zemlju pošto je obletela Mesec.

"Imamo mesečevu stenu, za koju smatramo da je ipak stigla u savršenom trenutku jer je prošlo 50 godina otkad je doneta na Zemlju", rekao je Džordž Danos, predsednik Kiparske organizacije za istraživanje svemira koja je domaćin izložbe.

Lunarni uzorak je upakovan u plastični globus sa zastavicoom Kipra i pločicom na kojoj piše: "Ovaj fragment je deo stene iz doline Taurus Litrou na Mesecu. Dat je kao simbol jedinstva ljudskih napora i nosi sa sobom nadu američkog naroda u svet u miru".
 

To odražava reči astronauta Apola 17 Judžina Sernana koji je rekao da će kamenčić biti "simbol onoga što su naša osećanja, osećanja programa Apolo, i simbol čovečanstva: da možemo da u budućnosti živimo u miru i harmoniji". Apolo 17 je bio poslednja letelica programa za Mesec, a trojica astronauta su se vratila na Zemlju 19. decembra 1972. godine.

Kamenčić na Kipru je jedan od 270 takvih uzoraka doneti s misija na Mesec 1969. i 1972. godine koje je administracija predsednika SAD Ričarda Niksona poklonila drugim zemljama.

Ali kamenčić na Kipru je nestao tokom tamošnjeg rata 1974. godine, godine kada je ubijen američki ambasador na Kipru Rodžer Dejvis.

Na kraju je vraćen NASI, u SAD, i zaključan u trezoru.

Konačno se vratio na Kipar zahvaljujući naporima Danosa i zvanično će biti predat kiparskom narodu na svečanosti 16. decembra u Predsedničkoj palati u Nikoziji.

Džozef Gutejnc, instruktor Univerziteta u Arizoni i bivši istražitelj NASE koji je tragao za nestalim mesečevim kamenjem, rekao je za Asošijeted pres da je uzorak na Kipru uzeo rođak američkog diplomate koji je poslat u američku ambasadu.

Gutejnc je rekao da je 2009. izvršio pritisak na tu oosobu koja je imala kamenčić da "uradi pravu stvar" i vrati ga NASI, što je i postigao posle petomesečnih pregovora.

Mnogi uzorci kamenja s Meseca poklonjeni drugim zemljama su ukradeni, uništeni ili su izgubljeni, rekao je Gutejnc.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Spektakl na nebu: NASA letelica udarila u asteroid, namerno (FOTO)
1

Eksperiment

27.09.2022. 08:41

Spektakl na nebu: NASA letelica udarila u asteroid, namerno (FOTO)

Letelica američke svemirske agencije NASA namerno je u noći između ponedeljka i utorka udarila u asteroid sa ciljem da ga skrene sa njegove putanje u probnoj misiji bez presedana koja treba čovečanstvu da pokaže da li će moći da se odbrani od potencijalne buduće pretnje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve