Koliko dugo Covid-19 može da preživi izvan tela?

Koliko dugo Covid-19 može da preživi izvan tela?

Shutterstock


Nova analiza otkrila je da virus može ostati održiv u vazduhu do tri sata, na bakru do četiri sata, na kartonu do 24 sata, a na plastici i nerđajućem čeliku do 72 sata. Međutim, ova studija koja je objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine, nije utvrdila da li se osoba može zaraziti ako recimo udiše virus iz vazduha. Virus se najverovatnije prenosi sa osobe na osobu bliskim kontaktom i respiratornim kapljicama od kašlja i kijanja

Naučnici su zaključili da ako ovaj novi koronavirus nalikuje drugim ljudskim koronavirusima, poput njegovih “rođaka” koji izazivaju SARS i MERS, on može ostati na površinama – poput metala, stakla ili plastike – čak devet dana (za poređenje, virusi gripa. može da traje na površini samo oko 48 sati.) Ali neki od njih ne ostaju aktivni dugo na temperaturama višim od 86 stepeni Farenhajta (30 stepeni Celzijusa).

Autori su takođe otkrili da se koronavirusi dezinfekcionim sredstvima za domaćinstvo mogu efikasno obrisati. Na primer, dezinfekciona sredstva sa 62-71 odsto etanola, 0,5 odsto vodonik-peroksida ili 0,1 odsto natrijum-hipohlorita (izbeljivač) mogu “efikasno” inaktivirati u roku od jednog minuta, pokazalo je istraživanje.

Ipak, iako je novi koronavirus sličan soju kao korovirus SARS, nije jasno da li će se ponašati isto. Razblaženi rastvori za domaćinstvo, alkoholni rastvori koji sadrže najmanje 70 odsto alkohola i većina uobičajenih dezinficijensa trebalo bi da budu efikasni u dezinfekciji površina od koronavirusa.

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar