Život
28.03.2023. 05:25
Beta-AP

Sistem zvezde Trapist

Naučnici NASA polagali nade u planetu sličnu Zemlji, ali uzalud...

1
Izvor: Beta / NASA/JPL-Caltech

Naučnici koji teleskopom Veb (Webb) ispituju svemir saopštili su u ponedeljak da nisu pronašli dokaze da u sistemu zvezde Trapist na jednoj od sedam stenovitih planeta veličine slične Zemlji postoji atmosferski omotač.

Naučnici su saopštili da otkriće umanjuje šanse da na nekoj od ostalih šest planeta koje kruže oko obližnje zvezde bude uslova za atmosferu, slatku vodu ili život.

Tim koji predvodi NASA objasnio je da na planeti u sistemu zvezde Trapist, koji je udaljen 40 svetlosnih godina, postoji izuzetno malo, ili nimalo atmosfere.

Nedostatak atmosfere znači da na planeti nema vode ni zaštite od zračenja koje dolazi iz kosmosa, rekao je NASA-in vodecći istraživač Tomas Grin.

Grin je dodao da bi bio "optimističniji" u pretpostavci da druge planete koje kruže oko male zvezde Trapist imaju atmosferu da su istraživanja pokazala da je ova planeta ima.

On je objasnio da posmatrana planeta prima zračenje sa svog Sunca četiri puta više nego što Zemlja dobija od svog i da je to mogući uzrok što nema atmosferu.

Naučnici planiraju da nastave posmatranje ostalih šest planeta u sistemu zvezde Trapist.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve