Život
11.02.2021. 16:52
Dušica Anastasov

Neke su plivale Saharom

bizar-bmuk9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvttjrn01eqv8vyjq4zju0nthiyjnmntnkn2vkmdk4zjqxyjmxogi5zwuuanblz5gtas0esacbaae.jpeg

Južnoafrički ronilac Rajner Šimf može jednog dana, bez straha da će mu porasti nos, da ispriča svojim unucima kako iznutra izgledaju usta kita. Jer ne samo da je bio progutan, već je i preživeo trenutak kada ga je kit ispljunuo. Incident se dogodio dok je ronilac snimao jato srdela u Indijskom okeanu, pored luke Port Elizabet. Kit se zaleteo u jato srdela i s njima usisao i njega.

“Nije bilo vremena za strah ni za bilo koje emocije. Istog časa bio sam svestan šta se dogodilo. Odjednom je postalo mračno, osetio sam pritisak na boku. Odmah sam znao da me uhvatio kit“, ispričao je 51-godišnji Šimf. “Instinktivno sam zaustavio dah, pretpostavljajući da će kit ponovno zaroniti i ispljunuti me negde u dubinu Indijskog okeana.“ Srećom po njega, nije jer kako kažu stručnjaci, takav kit može roniti 15, 20 minuta do dubine od 300 metara, dugačak je i do 15 metara i težak oko 30 tona. Šimf je imao sreće jer je kit vrlo brzo otvorio usta i izbacio ga. Šokiran, ali čitav, bez slomljene kosti ili ozbiljnih povreda.

Povezane vesti - Pokojnik u svemiru

Incident su promatrale Rajnerova supruga Silke i fotografkinja Klaudija Veber-Gebert, koja je Šimfa pratila u morskom safariju. Na dramatičnim snimkama vidi se kako Šimfove noge nestaju u velikim ustima morskog sisara.

Rajner Šimf je kasnije ispričao za AFP da je kit bio iznenađen baš poput njega. „To je bilo zanimljivo iskustvo, ali ne bih ga ponovio. Ali, ako bih se ponovno rodio, hteo bih u drugom životu biti kit.”

Iako je Šimf jedini čovek koji se vratio iz usta kita, ovu morsku grdosiju nije nemoguće videti u plavetnilu okeana, ali mnogi tvrde da su videli i neke sasvim čudne morske nemani. Pre tri godine je na obalu australijske države Kvinslend okean izbacio ogromnu ribu, toliko veliku da ni lokalni ribari ne pamte da su videli slično morsko stvorenje. „Nikada nisam video tako veliku ribu nasukanu na plaži. Moguće je da ima oko 150 kilograma, bila je ogromna“, izjavio je tada za „Bundaberg News Mail“ Džon Lindhom. I nije jedini koji je video neke nepoznate morske džinove.

BIZAR BMUk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTTJRN01EQV8vYjQ4ZjU0NThiYjNmNTNkN2VkMDk4ZjQxYjMxOGI5ZWUuanBlZ5GTAs0EsACBAAE

Primerak retke vrste ribe snimljen je pre dve godine u Tihom okeanu, u blizini Kalifornije, na dubini od 600 metara. Naučnici istraživačkog instituta „Akvarijum“ u Montereju su u mračnim vodama u blizini kalifornijske obale snimili ribu neobičnog izgleda iz porodice Melanocetidae, poznatu po oštrim zubima i svetiljci kojom mami svoj plen, zbog čega je često nazivaju i udičarkom.

Povezane vesti - Let u nepoznato

Međutim, neki naučnici tvrde da su ove morske nemani nekad živele u Sahari. Činjenica da je Sahara nekad bila pod vodom pokazala je da je došlo do ozbiljnih klimatskih promena i da se nivo mora značajno menjao, što bi one koji poriču klimatske promene trebalo ozbiljno da zabrine. Nepregledna peščana prostranstva Sahare nekada su dobrim delom bila prekrivena morem, dubokim 50 metara. Još osamdesetih godina prošlog veka britanske istraživačke ekspedicije u Maliju otkrile su u sedimentima ispod pustinjskog peska ogromni kornjačin oklop i čitavu kolekciju fosila.

Povezane vesti - Morbidne slike voljenih

Ispostavilo se da je na ovom području, koje danas uglavnom doživljavamo kao pusto i beživotno mesto, nekad sve vrvelo od života. I to prilično neobičnih oblika života. Jedna od novih naučnih studija pokazala je da su saharske životinje, pre 50 ili 100 miliona godina, bile ne samo raznolike, već i ogromne rastom. Rekonstrukcijom fosila izumrlih morskih životinja naučnici su otkrili da su neke od najvećih vrsta somova i morskih zmija živele na prostoru koji danas zauzima saharska pustinja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
11.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve