Život
03.08.2019. 17:53
N. G./BusinessInsider

NOVA STUDIJA OKSFORDA I JEJLA: Vežbanje više usrećuje od novca, ali...

dzogiranje-vezbanje-tranje.jpg

Vežbanje dokazano ima korist za zdravlje, kako i fizičko, tako i psihičko. Ali, studija istraživača sa Jejla i Oksforda, koja je nedavno objavljena u časopisu The Lancet, pokazala je da vežbanje više usrećuje ljude od novca.

Naime, naučnici su prikupili podatke o fizičkom ponašanju i mentalnom raspoloženju više od 1,2 miliona Amerikanaca.

Učesnici su zamoljeni da odgovore na sledeće pitanje: "Koliko ste se puta loše mentalno osećali u poslednjih 30 dana, na primer, zbog stresa, depresije ili emocionalnih problema?"

Povezane vesti - Trenirajte uz električnu stimulaciju

Učesnici su takođe upitani o njihovim prihodima i fizičkim aktivnostima. Bili su u mogućnosti da izaberu između 75 različitih fizičkih aktivnosti - od košenja travnjaka, brige o deci i obavljanja kućnih poslova do dizanja tegova, vožnje bicikla i trčanja.

Naučnici su otkrili da, iako oni koji redovno vežbaju imaju tendenciju da se osećaju loše 35 dana u godini, neaktivni učesnici se osećaju loše u proseku 18 dana. Pored toga, istraživači su otkrili da se fizički aktivni ljudi osećaju podjednako dobro kao i oni koji se ne bave sportom, ali koji ipak zarađuju oko 25.000 dolara više godišnje.

U suštini, morali biste da zaradite mnogo više novca da biste postigli isti efekat koji povećava sreću kao što to čini sport. Ali to ne znači da ste srećniji što više trenirate. Previše vežbanja može biti štetno za mentalno zdravlje.

Povezane vesti - Šta su Keto dijeta i Hiit trening

"Odnos između trajanja sporta i mentalnog opterećenja je u obliku slova U", rekao je autor studije Adam Čekroud sa Univerziteta Jejl u intervjuu Die Velt-u. Studija je otkrila da fizička aktivnost doprinosi boljem mentalnom blagostanju samo kada se stavi u određeni vremenski okvir.

Prema studiji, tri do pet treninga, svaki u trajanju od 30 do 60 minuta, idealni su nedeljno. Mentalno zdravlje onih učesnika koji su vežbali duže od tri sata dnevno patilo je više od onih koji nisu bili naročito fizički aktivni. Uprkos činjenici da se ni biciklizam, ni aerobik, ni fitnes tehnički ne smatraju timskim sportovima, ove aktivnosti mogu takođe značajno pozitivno uticati na vaše mentalno zdravlje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve