Život
04.03.2021. 17:55
Dušica Anastasov

Smrt čuvenog lekara

On ili ona

bizar-3.jpg

Smrt čuvenog lekara Džejmsa Berija te 1865. godine zvanično je bila informacija koja je izazvala izraze saučešća među njegovim kolegama

Smrt čuvenog lekara Džejmsa Berija te 1865. godine zvanično je bila informacija koja je izazvala izraze saučešća među njegovim kolegama i prijateljima, ali i govorkanja koja su bila na ivici skandala. Naime, poslednja želja doktora bila je da bude sahranjen u odeći u kojoj je umro. Razlog ove neobične želje otkriven je kad je medicinska sestra počela da priprema telo za večni počinak. Pred sestrom je bilo telo žene.

Do tada je malo ko sumnjao u doktorov identitet, ali iz njegove prošlosti se iznenada pojavila Margaret En Balkli. Rođena kao drugo dete u porodici Džeremaje i Meri-En Balkli i već u mladosti je postala briga porodice. Njena mnogo mlađa sestra Džulijana je zapravo bila njena ćerka, što je do smrti Margaret bila strogo čuvana tajna.

Iako se školovala za guvernantu, Margaret je imala mnogo veće ambicije i sa prijateljem njenog pokojnog brata skovala je veoma smeo plan. Odlučila je da mnoge prepreke tadašnjeg vremena savlada kao muškarac. Kada je krenula na studije medicine 30. novembra 1809. u Edinburg, prvi put je obukla muško odelo koje do smrti nije skinula. Postala je Džejms Beri.

Povezane vesti - Kamen s neba

Prvo uposlenje, mesto bolničkog asistenta u britanskoj vojsci Beri je dobio 6. jula 1813. godine, a zatim je imenovan za pomoćnika hirurga u Kraljevskoj vojnoj bolnici u Plimutu. Nakon toga služio je u Kejptaunu (Južna Afrika), gde je stigao 1816. godine.

Nekoliko nedelja po dolasku u Južnu Afriku imenovan je za medicinskog inspektora kolonije, a ubrzo i za ličnog lekara guvernera, lorda Čarlsa Somerseta. Tokom desetogodišnjeg boravka u Kejptaunu, Beri je izveo i operaciju koja se smatra pretečom današnjeg carskog reza, ali je prvi put dovedena u pitanje i njegova reputacija. Pričalo se o njegovom bliskom odnosu sa guvernerom, koji su mnogi opisivali kao homoseksualno druženje.

Posle Kejptauna službovao je na Mauricijusu, Jamajci, ostrvu Sveta Jelena, Ostrvu zavetrine i Ostrvu privetrine, Malti, Krfu i na kraju u Kanadi. Barijevi flertovi s brojnim ženama odagnali su svaku sumnju o tome da li je muškarac, tako da to godinama niko nije dovodio u pitanje. Neretko se upuštao u konflikte i čak se borio u nekoliko viteških dvoboja. Doživljavali su ga kao mačo i neustrašivog muškarca, a čak ga je i slavna Florens Najtingel nazvala „brutalnim” kada se upoznala sa njim. Penzionisan je 1864. godine, neki veruju protiv svoje volje, i vratio se u Englesku. Umro je od dizenterije, 25. jula 1865. godine.

Doktor Džejms Beri je bio poznat kao oštar kritičar britanske vlasti zbog lošeg upravljanja kasarnama i zatvorima, a jednako je tretirao bogate i siromašne, koloniste i robove. Vatreno se zalagao za reformu javnog zdravlja, nikada nije pio alkohol i bio je vegetarijanac. U knjizi “Džejms Beri: žena ispred svog vremena” iz 2016. godine, autori dr Majkl du Priz i Džeremi Dronfild pišu kako je zbog Džejmsove preke naravi vođeno nekoliko vojnih istraga o njegovom ponašanju.

bizar 3

Kada je preminuo 25. jula 1865. godine, medicinsku sestru koja je pripremala telo za sahranu sačekalo je iznenađenje – doktor Džejms Beri je bio žena. Preminula je zapravo Margaret En Balkli. Potvrđeno je da je u jednom periodu svog života postala i majka. Nagađanja da je njena mnogo mlađa sestra zapravo njena ćerka postala su realna priča.

Viktorijansko društvo je bilo opčinjeno ovim skandalom, a spekulacije su se samo nizale. Novine su pisale da je Margaret zapravo vanbračna ćerka kralja Džordža III. Njena priča je poslužila i kao inspiracija za nekoliko romana i pozorišnu predstavu postavljenu 1919. godine.

Povezane vesti - Neke su plivale Saharom

Najnovija biografija opisana u knjizi “Džejms Beri: žena ispred svog vremena” je najduži i najsveobuhvatniji prikaz Margaretinog života do sada. Penzionisani hirurg Majkl du Priz proveo je čitavu deceniju proučavajući Margaretin život i zajedno sa biografom i piscem Džeremijem Dronfildom oblikovao je blistav portret. Knjiga opisuje njenu mladost i karijeru širom sveta.

Prema anegdoti iz knjige, bistra i živahna Margaret je jednom prilikom izjavila: “Da nisam devojka, bila bih vojnik!” Tada je imala 18 godina, a već sledeće godine počela je da ostvaruje svoju ambiciju kada je suknje zamenila pantalonama i postala student medicine u Edinburgu.

Margaret je živeći kao Džejms Beri imala reputaciju zavodnika, ali i opasne neprijatelje. Možda da bi skrenula pažnju sa svoje sitne građe i golobradog lica, često se ponašala grubo, pa čak i nasilno. U Koloniji je bila poznata po vikanju na pacijente, svađama sa pretpostavljenima i bacanjem bočica sa lekovima. Kada je izazvala jednog vojnika na dvoboj, oboje su, srećom, prošli bez ozbiljnih povreda.

Povezane vesti - Pokojnik u svemiru

Nakon što se pojavio plakat kojim je lord Čarls Somerset, guverner Kolonije Rt dobre nade, optužen da ima “seksualne odnose sa doktorom Berijem”, pokrenuta je istraga. Nikad se nije otkrilo ko je autor plakata, niti su pronađeni dokazi koji bi potkrepili ovu tvrdnju, ali Majkl du Priz i Džeremi Dronfild smatraju da je ovaj par zaista imao aferu i da je Somerset znao da je doktor Beri žena.

Istoričarka kulture Rejčel Holms je 2002. godine zagovarala pretpostavku  da je Margaret bila interseksualna osoba, odnosno da je rođena i sa muškim i sa ženskim polnim karakteristikama. U prilog ovoj teoriji govori da je Margaret tokom studija u Edinburgu napisala tezu o femoralnim (butnim) kilama, za koje se može ispostaviti da su spušteni testisi. Du Priz i Dronfild odbacuju ovu teoriju i tvrde da je odluka Margaret da živi kao muškarac bila “više motivisana ambicijom nego rodnim identitetom”.

Lekar koji je potpisao umrlicu Margaret rekao je da ga se ne tiče da li je doktor Beri bio muškarac ili žena i možda je bio u pravu. Istina ostaje sahranjena na groblju Kensal Grin u severozapadnom Londonu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
22.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve