Život
21.02.2022. 12:05
Tanjug

Čista energija

Počinje testiranje voza na vodonik

voz
Izvor: Shutterstock

Najveća japanska železnička kompanija Ist Japan Reilvej (East Japan Railway) u martu će početi sa test vožnjom prvog voza na vodonik, u okviru nastojanja te zemlje da do 2050. postane ugljenično neutralna.

Razvoj voza "Hibari“ koštao je oko četiri milijarde jena (35 miliona dolara), a može da pređe razdaljinu do 140 kilometara pri maksimalnoj brzini od 100 km/h sa jednim punjenjem vodonika, izveštava "Blumberg".

Železnička kompanija Ist Japan Reilvej, koja je razvila voz u partnerstvu sa Tojotom i Hitačijem, planira da zameni svoju dizel flotu lokomotivama "Hibari" i da ih ponudi na izvoznim tržištima. Komercijalne usluge novog voza trebalo bi da počnu 2030. godine.

Japan je proizveo vodonično gorivo kao glavni izvor čiste energije za dostizanje neto nulte emisije štetnih gasova.

Vlada je saopštila da ima za cilj da poveća potrošnju vodonika na 20 miliona tona do 2050. godine, a energetske kompanije, kao što su Ivatani korporacija i Kavasaki Hevi Indastris, pokušavaju da izgrade lance snabdevanja vodonikom kako bi snizile njegovu cenu.

Evropa je bila pionir sa vozovima na vodonik, pri čemu je Nemačka 2018. uvela prvi takav voz na svetu koji je proizvela kompanija Alstom. Takođe, Simens i Dojče Ban rade na razvoju novih regionalnih vozova s pogonom na vodonik i specijalnih stanica za gorivo, čije će testiranje, kako se najavljuje, početi 2024. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi šarm atomske energije
Nuklearna elektrana

Oproštaj od uglja

23.11.2021. 07:05

Novi šarm atomske energije

Klimatski samit u Glazgovu, najvećem gradu Škotske, završen je kompromisom koji u sebi ipak sadrži jednu prekretničku komponentu. Više od 190 zemalja i organizacija se, kako je izvestio BBC, izjasnilo da će, ranije ili kasnije, da odustanu od uglja i time energent prve industrijske revolucije na početku četvrte pošalju na metaforično "đubrište istorije“.
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve