Biznis
04.04.2022. 23:20
R.E

Sigurno se pitate

Najbezbedniji automobili u 2021/22. godini

Automobil
Izvor: Shutterstock

Prilikom kupovine novog automobila mnogi ne obraćaju previše pažnje na bezbednost vozila, a ovo je jedna od stavki koja bi trebalo da bude na vrhu liste odlučujućih faktora.

Sigurno se pitate kako da i sami dođete do informacija o tome koji su to najbezbedniji automobili.

Bilo da želite najnoviji model koji izlazi ove godine ili neki od starijih modela iz proteklih godina, Evropska agencija za istraživanje bezbednosti novih automobila (Euro NCAP) pruža sve potrebne informacije i ocenjuje vozila.

Bez obzira da li kupujete novo ili polovno vozilo, svakako je preporučljivo pogledati kako je ono ocenjeno na testovima bezbednosti pomenute agencije

Najefikasniji način prikupljanja novca za kupovinu automobila jeste prodaja starog, nepouzdanog vozila, pa kako bi svi ostali bezbedni, često je najbolja opcija poziv agencijama za otkup automobila u lošem stanju.

U nastavku ćemo predstaviti liste koje pokazuju koji su to najbezbedniji automobili za 2021. godinu i koji bi potencijalno mogli biti za tekuću 2022. a pročitajte i više informacija o samoj Euro NCAP agenciji koja je odgovorna za pouzdanost liste.

Automobili
Izvor: Shutterstock

Najbezbedniji automobili za 2021. godinu

Iako slične organizacije postoje i na drugim kontinentima, za naše tržište je najlogičnije i optimalnije posmatrati istraživanja koja sprovodi Evropska agencija za testiranje bezbednosti novih vozila (Euro NCAP).

Kada bi želeli da sumiramo proteklu 2021. godinu, slobodno bismo mogli reći kako su kriterijumi za ocenjivanje bili nikada strožiji. Ovo i ne čudi previše, s obzirom da je tokom 2020. godine došlo do implementacije novih metoda prilikom ispitivanja sudara, što se verovatno odrazilo i na kriterijume ocenjivanja.

Evropska agencija za istraživanje bezbednosti svake godine predstavlja listu modela koji su se pokazali kao najbolji u svojoj kategoriji.

Postoji 5 kategorija i sistem ocenjivanja je drugačiji, tako da nije moguće porediti čelnika jedne liste sa pobednikom iz druge.

Najbezbedniji automobili za 2021. godinu raspoređeni po kategorijama:

 • Mercedes EQS - pobednik kategorije “luksuzni automobili”;
 • Skoda Enyaq iV - pobednik kategorije “veliki terenci”;
 • Mercedes EQS - pobednik kategorije “električni automobili”;
 • Skoda Fabia - pobednik kategorije “mali porodični automobili”;
 • Nissan Qashqai - pobednik kategorije “mali terenci”.

S obzirom da se ovde radi o testiranju najnovijih modela na tržištu, pozivamo vas da se detaljnije upoznate sa time koji su to najbezbedniji automobili koje može kupiti, a daolaze iz 2021. godine.

Na listi se nalaze luksuzni modeli u čiju su vrednost sasvim sigurno uračunate i bezbednosne specifikacije.

Mercedes
Izvor: Shutterstock

#1 Mercedes EQS - dizajn je zaslužan za neverovatnu aerodinamičnost

Odlučili smo se da prvo predstavimo model Mercedes EQS, s obzirom da se radi o automobili koji se nalazi na vrhu čak dve kategorije prema testovima Evropske agencija za istraživanje bezbednosti novih automobila.

Iako pripada kategoriji luksuznih automobila po čemu ga možemo povezati sa mnogim njegovim značajnim prethodnicima, EQS limuzina predstavlja vrhunac aerodinamike kod električnih vozila.

Tome je ponajviše doprineo inovativni dizajn poznatiji kao one bow roofline. Mišljenja kritičara su po pitanju dizajna podeljena, ali rezultati govore za sebe. 

Unutrašnjost modela je osvežena ekranom koji je sačinjen od nekoliko manjih čime se dobija Hyperscreen dužine 141cm.

Model dolazi u dve varijante:

 • EQS 450 - elektromotor 333 KS i 568 Nm;
 • EQS 580 - dva elektromotora sa 523 KS i 885 Nm.#2 Skoda Enyaq iV - praktičan i veliki automobil

Skoda Enyaq iV na neki način predstavlja i prekretnicu u prizvodnji automobili ove marke, s obzirom da se radi o veoma velikom i praktičnom terencu na električni pogon. 

Prva Škoda bazirana na MEV platformi za električne automobile Valkswagen grupe. Potpuno novi dizajnerski pravac omogućio joj je mnogo veću aerodinamičnost uprkos veličini.

Najbolji porodični automobili imaju epitete koje nosi upravo nova Škoda, dok dužina od 4,6 metara i veliki točkovi od 18 do 21 inča ukazuju na automobil koji deluje veoma bezbedno na putu.

Otuda i ne čudi što je prvi na listi kada su u pitanju najbezbedniji automobili iz grupe velikih terenaca. Razmišljajući o tome koje su karakteristike koje treba da ima najbolji porodični auto, međuosovinsko rastojanje od 2,8 metara, mesta za 5 odrasih osoba, prtljažnik od 585 litara sigurno potpadaju ovde.

Skoda Fabia
Izvor: Shutterstock

#3 Skoda Fabia - manja verzija porodičnog automobila

Skoda Fabia pripada grupi povoljnijih automobila jer ne nudi električnu verziju, već samo modele na benzinski pogon. Kompaktne dimenzije automobila pružaju komfor putnicima, dok je vožnja ovim automobilom sasvim prijatna.

Nova verzija je primetno skuplja od svog prethodnika, ali donosi i značajne pogodnosti koje se tiču standardne opreme sa 6 vazdušnih jastuka, kao i veličine samog automobila.

Iako dolazi u većim dimenzijama nego što je to bio slučaj sa ranijim modelima, i dalje pripada grupi malih porodičnih automobila, samo što je sada komfornija, praktičnija i sigurnija.

Veći prtljažnik i zapremina kabine omogućavaju putnicima više prostora za sedenje, sa zabavnim enterijerom na čelu sa sistemom koji čine: Swing ekran od 6,2 inča, DAB radio i 4 zvučnika 

Nissan Qashqai
Izvor: Shutterstock

#4 Nissan Qashqai - još praktičniji i luskuzniji

Prema broju prodaja u Srbiji i širom Evrope možemo zaključiti kako je prethodni mode Nissan Qashqai-a bio najpopularniji terenac na tržištu kod nas i šire prema broju prodaja.

Novi model je još bolji u svakom pogledu, pa nema razloga da ne nastavi već utabanim putem.

Jedna od karakteristika koja ga krasi je odličan odnos cene i kvaliteta, dok je dodatno proširena kabina, prostor za noge i prtljažnik. Spoljašnja svetla ga malo udaljavaju od prethodnika, ali osim toga nije bilo mnogo izmena u dizajnu.

Unapređeni su digitalna pismenost i oprema u ovom pogledu, pa se smatra da proizvođači usmeravaju ka premium klasi.   

BMW
Izvor: Shutterstock

#5 BMW iX - novi električni terenac sa sopstvenom platformom

Iako ne potpada pod nijednu gorenavedenu kategoriju, neophodno je pomenuti model BMW iX za 2021. godinu koji se odlično pokazao na testovima bezbednosti

Terenac nema veze sa X5 i X7 modelima, a izgrađen je na sopstvenoj platformi, poseduje svoje elektromotore i ima najveći IQ među svim BMW automobilima. 

Ovaj luksuzni model ima potpuno originalan enterijer sa novim šestougaonim volanom, malo dugmića i Svarowski kristale u kabini. Njegova nezavisnost ističe se kroz mogućnosti samostalne vožnje, potražnje parkinga i punjača za svoj elektro motor.

Karakteristike koje ga najbolje opisuju jesu: kabast izgled, prostranost, brzina uprkos težini i moderna tehnologija. Nalazi se i na listi najbezbednijih automobila iz 2021. godine.

Automobil
Izvor: Shutterstock

Najbezbedniji automobili za 2022. godinu - ko bi se mogao naći na ovoj listi?

U prethodnom poglavlju smo predstavili najnovije modele koji su na tržište izašli prošle godine i odmah testirani. Protekla godina je konačno sumirana početkom januara 2022. godine, kada su i napravljene zvanične liste koje smo opisali.

Početkom 2023. godine ćemo imati sve informacije o tome koji su to najbezbedniji automobili za 2022. godinu, tek kada se ona završi, a svi novi modeli budu promovisani i testirani.

Za sada na sajtu Euro NCAP-a možemo pogledati ocene novih modela koji su testirani i kako su prošli na testovima, pa na osnovu njih zaključiti da li imaju potencijala da se nađu na vodećim pozicijama pojedinačnih kategorija.

Trenutna lista testiranih novih modela računajući ocene za bezbednost putnika, male dece, biciklista i pešaka, kao i sigurnosnog sistema samog vozila izgleda ovako:

 1. VW Taigo - zaštita putnika na visokom nivou;
 2. VW Polo - isto kao Taigo, sa nešto nižim ostalim ocenama;
 3. Lexus NX - najbolji sopstveni sigurnosni sistem od svih sa liste, istovremeno parirajući na ostalim testovima;
 4. Renault Megane E-tech - ističe se po najboljim ocenama za bezbednost dece;
 5. BMW 2 series coupe - najslabiji na listi i jedini koji je odneo “samo” 4 zvezdice tokom ocenjivanja 

Euro NCAP - Evropska agencija za istraživanje bezbednosti vozila

Bilo bi korisno pojasniti šta je to Euro NCAP, čime se tačno bavi, po kom principu radi i na koji način ocenjuje automobile.

Bitno je naglasiti da nije obavezno da najbolji automobili budu i najbezbedniji automobili, tako da su ovo dve različite grupe. Međutim, podiže se svest o tome koliko je bezbednost putnika tokom vožnje i sudara značaja i polako ide ka tome da kod ove dve kategorije dođe do što više podudaranja. 

Njegovo veličanstvo Ford

Sve je počelo u Čikagu

Ford

Sve je počelo u Čikagu

04.06.2021. 19:35

Njegovo veličanstvo Ford

Šta je Euro NCAP?

Euro NCAP ili u prevodu Evropska agencija za istraživanje bezbednosti novih vozila je udruženje koje je osnovano 1996. godine u Briselu sa namerom da vozačima ukaže na to koja su vozila bezbednija od drugih i podigne nivo bezbednosti u saobraćaju.

Na ovaj način se postiže veća transparentnost po pitanju pregleda specifikacija vozila u sigurnosnom smislu, što je i same proizvođače nateralo da se više fokusiraju na bezbednosne komponente prilikom izrade.

Cilj ovog programa je da se poveća bezbednost putnika u saobraćaju u slučaju sobraćajnih nezgoda.

Sve ovo potvrđuje i moto agencije koji glasi - For safer cars (za bezbednije automobile).

Međunarodna organizacija Euro NCAP je osnovana od strane Minstarstva saobraćaja Ujedinjenog Kraljevstva, tačnije njene istraživače laboratorije za saobraćaj.

Ovu incijativu podržali su Evropska unija i nekoliko evropskih vlada takođe!

Princip rada EURO NCAP

Testovi bezbednosti novih vozila se izvode po principu izvođenja simulacije sudara u nekoliko osnovnih kategorija, koje će pokazati rekaciju vozila nakon udarca.

Testiranje je podeljeno u 4 osnovne kategorije:

- princip zaštite odraslih putnika;

- princip zaštite dece u vozilu;

- zaštita ranjivih učesnika u saobraćaju - biciklista i pešaka;

- reakcija sigurnosnog sistema vozila.

Simulacije sudara se obavljaju na nekoliko načina i to kroz frontalne, bočne i sudare sa zadnjom stranom vozila pri različitim brzinama, dok se u kabini nalaze lutke koje simuliraju putnike.

 

Posebno se izvode i testovi reakcije automobila na prevrtanje tokom vožnje.

Neophodno je napomenuti da je tokom 2020. godine došlo do ažuriranja programa i testova za bezbednost automobila. Jedna od najvećih inovacija odnosila se na  testiranju frontalnih sudara, pri čemu je uvedena frontalna barijera prilikom udara.

Kako bi se preciznije utvrdilo koji su to najbezbedniji automobili, uvedene su i druge inovacije:

- unapređen je test bočnog sudara radi bolje procene povreda putnika;

- elektronskom sistemu asistencije je dopunjena tehnologijom Driver Status Monitoring koja ima zadatak da upozori umorne vozače zvučnim signalima;

- testiranje automatskog kočenja.

Ovo su samo neke od najvažnijih inovacija, dok se konstantno radi na kreiranju novih opcija radi utvrđivanja koji su to najbezbedniji automobili za vožnju i podizanja svesti vozača i proizvođača.

Automobil
Izvor: Shutterstock

Kako se obavlja ocenjivanje 

Osnovni zadatak testiranja bezbednosti automobila odnosi se na prikazivanje toga koliki je stepen zaštite putnika koji se nalaze unutar vozila, ali i drugih učesnika u saobraćaju. 

Sistem ocenjivanja je veoma jednostavan i lako razumljiv. Ocene se obeležavaju sistemom zvezdica od 1 do 5, a što je više zvezdica to je bolji rejting vozila u pogledu bezbednosti.

Pogledajte šta označava koja ocena:

- 5 zvezdica - najbezbedniji automobili pripadaju grupi ocenjenih sa 5 zvezdica, što znači da oni dobro reaguju tokom sudara po pitanju bezbednosti i da imaju kompletnu tehnologiju za izbegavanje sudara;

- 4 zvezdice - dobra reakcija tokom sudara po pitanju bezbednosti i da potencijalno imaju razvijenu tehnologiju za izbegavanje sudara;

- 3 zvezdice - prosečana zaštita putnika tokom sudara, dok je vozilo bez razvijene tehnologije za izbegavanje sudara;

- 2 zvezdice - iako zvanično postoji zaštita automobila, u praksi se nije pokazalo baš najbolje, dok je i nedostatak tehnologije za izbegavanje sudara;

- 1 zvezdica - minimalna bezbednost automobila prilikom sudara.

Evropska agencija za istraživanje bezbednosti novih automobila je od svog osnivanja podigla nivo svog poslovanja i svake godine postavlja sve strožije uslove. Zahvaljujući njenom i radu sličnih organizacija možemo očekivati sve bezbedniji saobraćaj u budućnosti.  

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odobreno: Jeftinija registracija vozila iznad 2.000 kubika
automobili

Vlada usvojila izmene

03.11.2021. 17:39

Odobreno: Jeftinija registracija vozila iznad 2.000 kubika

Vlada Srbije je na sednici u sredu usvojila predlog izmena i dopuna dela Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara koji se tiču umanjenja poreza na motorna vozila sa zapreminom motora većom od 2.000 kubnih centimetara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve