Život
13.10.2021. 06:05

Gostoprimstvo na nivou

Samit nesvrstanih: Oko stolova 7.000 cvetova, a na stolovima sarmice, ajvar... (FOTO)

zastave, 12. 10. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Na Samitu u Beogradu, kojim je obeleženo šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih, vodilo se računa o svim detaljima, a gosti, više od 500 delegata uz više od 100 zemalja sveta, odlaze zadovoljnim piše Tanjug.

Hala na Beogradskom sajmu, u kojoj je održana plenarna sednica dekorisana je cvećem, pletenim korpama i bundevama, koje simbolišu jesen. 

Saksijsko cveće, posle skupa, biće raspoređeno državnim institucijama.

Za biodekoraciju enterijera, koja je uključivala izradu svih cvetnih aranžmana u Palati "Srbija", vili "Mir", Domu Narodne Skupštine Srbije, Beogradskom sajmu, zadužena je bila Uprava za zajedničke poslove republičkih organa Vlade Srbije, Sektor za reprezentativne objekte i birotehničke poslove na čelu sa Aleksandrom Savović, pomoćnikom direktora Uprave.

Učestvovalo je više od 20 zaposlenih, predvođeni inženjerom šumarstva iz oblasti pejzažne arhitekture Jovanom Dragićević.

Na Sajmu je napravljena instalacija od prirodnih elemenata, koja se pruža na prekoviše od 250 metara kvadratnih, a za potrebe skupa nabavljeno je više od 7.000 cvetova koji su korišćeni za pravljenje različitih aranžmana.

Pored onih najeksluzivnijih, kao što su orhideje ili anturijumi, za aranžiranje su korišćeni i suncokreti i hrizanteme, a veliki broj biljaka pozajmljen je od Gradskog zelenila.

U jednoj od hala priređen je i ručak za delegate i predstavnike medija, a domaćini su se potrudili da goste iz celog sveta ugoste uvažavajući njihovu tradiciju, navike i način života I ishrane.

Tako je na švedskom stolu ponuđena hindu i halal hrana, te tradicionalna srpska kuhinja - prebranac, ajvar, sirevi, pršut, sarmice od zelja i drugi domaći specijaliteti, a bilo je i ribe, roštilja, baklava, urmašica, tulumbi…

Za pripremu hrane zaduženi su bili majstori iz restorana Kluba poslanika, a na čelu tima koji je brojao 15 ljudi, kuvara, poslastičara i drugih, bila je Maja Milić.

Kako kažu organizatori, vodilo se računa o svemu, bezbednosti, higijeni, transportu hrane, pa nije ni čudo što su od gostiju, kako kažu, dobili samo reči hvale za svoj rad. U posluživanju gostiju pomogli su studenti Akademije strukovnih studija, Visoke hotelijerske škole.

I u "restoranu" se vodilo računa o poštovanju epidemioloških mera, osoblje je goste posluživalo sa maskama i rukavicama, a pribor za jelo deljen je u malim, plastičnim folijama, kako bi se obezbedila potpuna zaštita.

Za izveštače koji su pratili dvodnevni skup određena je posebna hala u kojoj su imali potrebne uslove za rad, a bilo je, pored ručka, obezbeđeno i osveženje - sendviči, kojih je tokom trajanja Sastanka napravljeno oko 4.000, kao čajevi, sokovi...

Inače, skup se može pratiti na zvaničnom sajtu nam60.rs, na kojem je registrovano više od 400 korisnika iz celog sveta, a za uživo praćenje događaja akreditovano je više od 350 novinara, snimatelja, fotoreportera, iz Srbije i inostranstva.

Pogledajte fotografije: 

Gradske službe uredile su prostor ispred hala, kao i sale za bilaterlane sastanke.

Gosti su se zahvalili na gostoprimstvu i toplom dočeku u Beogradu.

"Prezadovoljni smo dočekom u Srbiji, kao i organizacijom skupa. Naši eksperti koji su došli par dana ranije, bili su oduševljeni dočekom, veoma smo zadovoljni organizacijom, sve je na visokom nivou", rekao je za Tanjug predstavnik Demokratske Republike Kongo Didije Mazemba Mukanzu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija domaćin pregovora Izrael - Palestina?
Palestina, Izrael

Samit nesvrstanih

12.10.2021. 17:13

Srbija domaćin pregovora Izrael - Palestina?

Ministar spoljnih poslova Palestine Rijald Malki izjavio je da je Samit Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, na neki način, njegovo ponovno rođenje, dodajući da je za njih potpuno prirodno da čuju podršku država članica Palestini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve