Šest kandidata za vakcinu protiv Covid-19 u trećoj fazi ispitivanja

Šest kandidata za vakcinu protiv Covid-19 u trećoj fazi ispitivanja

Shutterstock


Završna ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, koju su razvili AstraZeneka i Univerzitet Okford, suspendovana su nakon što je jedan dobrovoljac u Velikoj Britaniji navodno oboleo od transverzalnog mijelitisa.

Izvršni direktor AstraZeneke Paskal Sorio izjavio je da bi pre kraja godine trebalo da zna da li će njihova eksperimentalna vakcina štititi ljude od Covid-19, ako britanskom proizvođaču lekova bude dozvoljeno da nastavi ispitivanja, preneo je Rojters.

Odluka o nastavku ispitivanja biće doneta kada nezavisna komisija za bezbednost saopšti kompaniji da li ispitivanja mogu biti nastavljena.

Povezane vesti – INTERVJU MARIJAN IVANUŠA: Cilj je bezbedna, a ne bilo kakva vakcina

Posle vesti o pauziranju istraživanja, devet velikih farmaceutskih kompanija koje rade na vakcinama, uključujući i AstraZeneku, potpisale su istorijski memorandum kojim su se obavezale da će bezbednost biti najviši prioritet u razvoju vakcine, preneo je BBC.

Shutterstock

Shutterstock

Kompanije, među kojima su Džonson&Džonson, BioNTeć, Glakso Smit Klajn, Fajzer, Merk, Moderna, Sanofi i Novavaks, obećale su da će se čvrsto držati naučnih principa dok su u potrazi za vakcinom.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, trenutno u svetu postoji 26 potencijalnih kandidata za vakcinu koji se klinički testiraju.

SZO priznaje trenutno šest kandidata za vakcinu koji se nalaze u završnoj, trećoj fazi razvoja, pored AstraZeneke i Univerziteta Oksford iz Velike Britanije, koja radi na vektorskoj vakcini, tu su Sinovak sa jednim i Sinofarm sa dva kandidata iz Kine, koji rade na tri različite varijante mrtve vakcine.

Povezane vesti – Još nismo ni blizu leka

BionTek iz Nemacke, Fosun iz Kine i Fajzer iz SAD rade zajednički na genskoj vakcini.

Moderna i NIAID iz SAD rade, takođe, na genskoj vakcini, preneo je Dojče vele.

Rusija je 11. avgusta odobrila prvu vakcinu protiv Covida- 19 za široku upotrebu, koja je dobila ime Sputnjik V, po pionirskom uspehu ŠSR-a u svemiru 1957.

Shutterstock

Shutterstock

Vakcina je proizvod istraživackog centra Gamaleja iz Moskve.

Zna se da se radi o vektorskoj vakcini zasnovanoj na adenovirusu.

Za razliku od vektorskih projekata drugih zemalja, ta vakcina radi sa dva vektora, tako da je vakcinu potrebno primiti dva puta.

Povezane vesti – VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

Ruska vakcina prethodno je testirana na vojnicima, što je potvrdilo i rusko Ministarstvo odbrane, međutim, ruske vlasti još nisu objavile ništa o konkretnom načinu delovanja vakcine, zbog cega je vest o odobravanju vakcine naišla na skepsu velikog dela međunarodne naučne zajednice.

Nadležne institucije za vakcine i lekove u EU i SAD smatraju da Rusija nije završila treću fazu testiranja vakcine, već da je ona zapravo tek počela time što je odobrena i zbog toga je odbacuju kao gotov proizvod.

Shutterstock

Shutterstock

Indijske vakcine Kovaksin koju razvija Bharat Biotek i ZiKoV-D na kome radi Zidus Kadila ušle su u drugu fazu kliničkih ispitivanja na ljudima.

Mrtvu vakcinu Covaksin razvio je poznati proizvođač vakcina Bharat Biotek, Hiderabad, zajedno sa Indijskim savetom za medicinska istraživanja (ICMR) i Nacionalnim institutom za virusologiju u Puni.

ICMR je vodeća organizacija u Indiji za biomedicinska istraživanja, koju finansira indijska vlada.

Deaktivirane čestice virusa SARS-CoV-2 na kome se zasniva vakcina, izolovane su na Nacionalnom institutu za virusologiju, što znači da je sve u vezi sa vakcinom proizvedeno i urađeno u Indiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar