Život
05.09.2023. 07:15
R. E.

Pokazalo istraživanje

Kako sir može da nam pomogne da smršamo

1
Izvor: Shutterstock

Kada pomislite na dijetu, prvo što vam pada na pamet je da izbacite iz jelovnika najukusnije stvari - čokoladu, testenine i sir, ali najnovija studija otkriva da ipak ne morate da se odreknete omiljenog mlečnog proizvoda.

Najbolji dokaz da se može jesti sir svakodnevno, a biti fit, su Francuzi. Oni se ne odriču tog zadovoljstva, a pokazalo se da su zdraviji od drugih Evropljana.

Francuzi, koji u proseku jedu 24 kilograma sira godišnje, imaju manji broj obolelih od srca i krvnih sudova i prosečni životni vek od 82 godine, u poređenju recimo sa Britancima koji žive 81 godinu, a jedu upola manje sira - 11,6 kilograma tokom godine.

Hane Bertram, naučnica za hranu sa Univerziteta Arhus u Danskoj, bavila se tim fenomenom nazvanim "Francuski paradoks", u koji spada i vino.

Ona je uporedila uzorke urina i stolice 15 muškaraca čija je ishrana sadržala sir, mleko ili su praktikovali dijetu baziranu na buteru bez ostalih mlečnih proizvoda, i otkrila je da su oni koji su konzumirali sir imali veći nivo buterne kiseline, jedinjenja koje je povezano sa smanjenom gojaznošću i boljim metabolizmom, piše "YourTango".

Druga studija potkrepila je teoriju o tome da sir ne utiče na gojaznost. Sir od nepasterizovanog mleka nije samo ukusan, već je pun vitamina, minerala i proteina koji su potrebni telu, a pomaže i kod mršavljenja.

Nutricionisti su otkrili da redovna konzumacija dva do četiri obroka punomasnih ili nemasnih proizvoda poput sira smanjuje rizik od gojaznosti. Sir u sebi sadrži određene aminokiseline koje obezbeđuju zdravu crevnu floru, jer podstiču zdrave bakterije, važnog saveznika kada je u pitanju mršavljenje. 

Otkriveno je da plavi sir, sir koji je napravljen od kultura plesni, zapravo ima antiinflamatorna dejstva, odnosno svojstva da ublaži simptome zapaljenja u organizmu.

Plavi sir je izuzetno lekovit i bogat kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, kao i vitaminima A, D, B6 i B12, i što je zreliji to bolje deluje u kiselim sredinama tela, kao što je sluznica želuca.

Naravno, Francuzi znaju da uživaju, ali sa merom, kao i u svemu ostalom u životu. Ne odriču se punomasnih sireva, jer su ukusniji od niskomasnih, koji neretko sadrže i šećer, ali osim što uživaju u njihovim ukusima, čine ustvari nešto dobro i za svoj organizam.

Ugledajte se na njih, ne odričite se mlečne poslastice, ali, baš kao i oni, poštujte pravilo - količina čini razliku. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najodvratniji sir na svetu je zapravo delikates (VIDEO)
Casu Marzu

Da li biste probali?

19.01.2022. 08:05

Najodvratniji sir na svetu je zapravo delikates (VIDEO)

"Pokvareni sir“, "najopasniji sir na svetu“, "truli sir“ neki su od načina da se opiše Casu Marzu, specifičan proizvod sa Sardinje koji u sebi ima žive crve!
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve