Život
17.07.2023. 08:05
R.E./www.self.com

Zdrava i ukusna ishrana

Šta treba da sadrže salate koje će vas sigurno zasititi

salata
Izvor: Shutterstock

Obrok salate često ne mogu da nas zasite, bez obzira na to što u svom imenu imaju reč "obrok". Zato vam nudimo šest saveta kako da od svoje omiljene salate zaista napravite obrok koji će vas zasititi.

Dodajte hleb

Od ugljenih hidrata u salati, ako ih i ima, najčešći je skrob na biljnoj bazi, poput kukuruza ili cvekle. To je, naravno, u redu, ali često nije dovoljno – da bi salata bila bogatija može se ubaciti skrob na bazi celog zrna i, naravno, hleb. To produžava osećaj sitosti, a ključ je u različitim kombinacijama žitarica u hlebu, kako biste otkrili onu koja vam najviše odgovara.

Dresing na bazi masti

Istraživanja pokazuju da se vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E i K) bolje apsorbuju kada se konzumiraju sa mastima, i to minimum 6 g uz salatu. Bez obzira na to da li je reč o dresingu za salatu ili ukusnim dodacima kao što su avokado, ulje ili sir, napravite mesta za masti u salati.

Ne zaboravite na proteine

Ako se u salatu dodaju meso ili riba, proteinske potrebe od 15 do 30 g po obroku se potpuno zadovoljavaju. Ukoliko je salata vegeterijanska ili veganska, potrebno je dodati bar pola šolje pasulja i tako obezbediti svom organizmu neophodne proteine. Uz kreativna rešenja poput golice, sira ili špargle i brokolija uz pasulj, imaćete dovoljno proteina za ceo obrok.

Budite sigurni da ste i zadovoljni obrokom

Postoje dva načina da se vidi da li je salata bila dovoljna. Prvi je test prolaznost sitosti. Ako ste gladni za manje od dva do četiri sata, onda vaša salata nije sadržala namirnice koje nam daju energiju. Drugi test je da li tražite još hrane nakon obroka. Ako je obrok je bio dovoljan, mozak o tome ne razmišlja.

Igrajte se sa ukusima

Dodavanje ukiseljenih, slanih, pa i slatkih namirnica salati je dobra ideja, jer doprinosi ukusu. Dodatak može biti, na primer, u formi kiselih krastavaca, kiselog kupusa ili luka. Još jedan način na koji se može povećati zapremina salate jeste dodavanje humusa ali i abrenih leblebija.

Promeštajte dobro svoju salatu

Poslednji savet za odličnu salatu jeste da je pripremite u činiji koja je dovoljno velika da možete dobro da promešate sve sastojke. Dobar ukus zavisi često i od toga da li su se svi prelivi i namirnice dobro sjednili, a to se postiže mešanjem velikim kašikama u dubokoj činiji.

Prijatno!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lubenice koje staju u žensku torbicu
lubenice

I to je moguće

18.08.2021. 21:10

Lubenice koje staju u žensku torbicu

Grčki farmer proizveo je mini lubenice veličine od oraha do teniske loptice, čija težina ne prelazi 200 grama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve