Život
23.07.2021. 22:20
R.E.

Australija "pobedila"

Veliki koralni greben ipak nije na listi ugroženih mesta

more
Izvor: Shutterstock

Veliki koralni greben neće biti dodat na listu mesta svetske baštine koja su ugrožena, nakon što se panel Ujedinjenih nacija saglasio da odloži glasanje o tome za 2022. godinu usred intenzivnog lobiranja Australije.

Komitet Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je prošlog meseca preporučio da se Veliki koralni greben klasifikuje kao mesto koje je "u opasnosti", što je izazvalo oštru reakciju Australije, podseća Rojters.

U nastojanju da izbegne "politički sramotnu" klasifikaciju turističke atrakcije koja privlači oko pet miliona ljudi svake godine i podržava skoro 70.000 radnih mesta, australijska ministarka za životnu sredinu Suzan Lej obišla je više od desetak zemalja poslednjih nedelja kako bi obezbedila podrsku.

Ona je, uoči odluke UN-a, uveravala komisiju iz 21 države da je Kanbera posvećena borbi protiv klimatskih promena, jednom od ključnih faktora u početnoj preporuci.

"Svaki Australijanac je uložio velika sredstva u zaštitu našeg koralnog grebena", rekla je Lej na virtuelnom sastanku.

Međutim, grupe za zaštitu životne sredine kritikovale su odluku UN-a.

"Ovo je pobeda za jedan od najciničnijih lobističkih napora u novijoj istoriji," rekao je Dejvid Riter, izvršni direktor "Grinpisa Australija", dodajući da ovo nije dostignuće, već, kako kaže, sramota australijske vlade.

Da je greben dodat na listu ugrožene svetske baštine mogao bi da izgubi "izuzetnu univerzalnu vrednost", odnosno mogao bi da izgubi status svetske baštine ukoliko se ne preduzmu mere za njegovo očuvanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ekološki projekti vredni 107,5 miliona dinara
Zorana Mihajlović, 10. 6. 2021.

NIS i Vlada Srbije

10.06.2021. 13:01

Ekološki projekti vredni 107,5 miliona dinara

Kompanija NIS je sa predstavnicima ministarstava rudarstva i energetike i zaštite životne sredine potpisala Memorandum o zajedničkoj realizaciji ekoloških projekata, kao i sporazume o saradnji sa 12 lokalnih samouprava za podršku ekološkim projektima, u koje će NIS uložiti ukupno 107,5 miliona dinara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve