Život
22.02.2023. 23:05
R.E.

Alternativni prevoz

"Zavadi, pa vozi" - da li podržavate ovu akciju?

1
Izvor: Shutterstock

Beogradsko udruženje "Ullice za biciklliste" (UZB) poziva u subotu, 25. februara, na Trg Nikole Pašića, odakle u 14:30 kreće još jedna grupna mesečna vožnja građana koji koriste bicikl, "Beogradska Kritična masa", ovog puta uz učešće i onih koji se prevoze trotinetima.

Tema "Kritične mase" koja se priređuje 136. put je "Zavadi, pa vozi!" jer je, po napisima medija, posle javne rasprave o nacrtu izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja, Uprava saobraćajne policije, saopštilo je Udruženje, "učinila ustupak 'saobraćajno-bezbednjačkom lobiju' i 'isterala' trotinetaše s trotoara na kolovoz i biciklističke staze".

Prvobitno je predlogom nacrta izmena tog propisa bilo dozvoljeno da se električni trotineti kreću trotoarima, ali isključivo brzinom pešaka.

Iako, piše u saopštenju, "trotinetaši zapravo i jesu problem za pešake na trotoaru, kao i biciklisti", istraživanja u Srbiji su prethodne decenije pokazala da se biciklisti osećaju nebezbedno na kolovozu zbog saobraćaja motornih vozilal što je glavni razlog zašto zajedno s trotinetašima "beže" na trotoar, dok biciklističkih staza nema u 90 odsto gradova u Srbiji.

UZB u saopštenju ukazuje da, ukoliko se u takvim okolnostima na trotoaru zabrane trotineti koji su kao vozila s manjim točkovima osetljiviji od bicikla na neravnine na putu, "praktično idemo ka tome da ih ukinemo, jer korisnici neće imati gde da ih voze", pošto kolovoz za njih nije bezbedan, pogotovo tamo gde je veća frekvencija saobraćaja.

Umesto toga, piše UZB, "trebalo bi da priznamo realnost, a to je da je automobilska kultura u gradovima dostigla zasićenje, i da saobraćajni sistem više nije efikasan onakav kakav je sada, jer je na ulicama previše automobila koji zagušuju protočnost saobraćaja".

U većini evropskih gradova se protiv previše automobila na ulicama bore upravo alternativnim vidovima transporta kao što su bicikli, električni trotineti i javni prevoz, navelo je Udruženje.

Međutim u Srbiji, "na žalost, sistem ponovo iz sopstvene nemoći da uspostavi bezbedno saobraćajno okruženje, prebacuje teret odgovornosti na ranjive korisnike saobraćaja".

Anketa

Tako, umesto više zona s ograničenjem brzine na 30 kilometara na sat i zona usporenog saobraćaja, mreže biciklističkih staza, češćih kontrola brzine i kontrole osvetljenosti biciklista i trotinetaša, "sistem nudi zamenu u vidu rešenja koja ne odgovaraju realnim potrebama korisnika, već ih proteruju u nebezbedno saobraćajno okruženje - na kolovoz i time ih na perfidan način praktično ukidaju".

Uz to, trotinetaši će morati da nose "retroreflektujuće prsluke" i odštampane tehničke specifikacije svojih trotineta, što će praktično obesmisliti šeme iznajmljivanja električnih trotineta preko mobilnih aplikacija, koje su popularne širom EU. UZB navodi da "ne postoji nikakav dokaz da će im retroreflektujući prsluci pomoći da budu bezbedniji" jer trotineti iz fabrika već dolaze s prednjim i zadnjim svetlima.

Naziv subotnje "Kritične mase" "Zavadi, pa vozi" znači da "vidimo kako predstavnici saobraćajne policije i bezbednjačkog NVO sektora međusobno svađaju pešake, bicikliste, vozače trotineta i korisnike javnog prevoza", a "sav prostor na ulicama ostaje njegovom kraljevskom visočanstvu zvanom privatni automobil".

"Dođite u subotu, pozovite sve drugare na bajsevima i električnim trotinetima da pokažemo da nas ima, i da hoćemo bezbedno okruženje za sve nas, pa da ne moramo da bežimo na trotoare od nebezbednog saobraćaja!" - piše UZB na kraju najave masovne vožnje od 10 kilometara krivudavom trasom kroz centar Beograda, od Trga Nikole Pašića do nekadašnje Glavne železničke stanice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi sad uskoro dobija prvi spratni parking za bicikle
bicikl, parking za bicikl 1. 12. 2022.

Raspisan tender

01.12.2022. 14:00

Novi sad uskoro dobija prvi spratni parking za bicikle

Prvi novosadski spratni parking za bicikle biće izgrađen iza zgrade Naučno-tehnološkog parka, u Fruškogorskoj ulici, a ova investicija bi trebalo da košta pet miliona dinara bez PDV-a, prenosi 021.rs.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve