PINTEREST: Ubodi i zaradi

PINTEREST: Ubodi i zaradi


Pinterest je i zvanično oborio rekord u broju aktivnih korisnika. U aprilu 2019. godine bilo ih je 265 miliona, što je za 15 miliona više nego u septembru prošle godine. I svi oni koriste ovu platformu kako bi tragali za slikama i potom ih delili, zajedno sa drugim sadržajem, u formi “pinova”.

I mada je taj rast mnogo manji od onog koji beleže velike društvene mreže i aplikacije poput Facebook-a, Snapchat-a ili Twitter-a, Pinterst u proteklih nekoliko godina ipak pokazuje stabilan rast. Kompanija istovremeno nastavlja da širi svoju ponudu za mogućnosti oglašavanja, predstavljajući sve više načina za prodavce i brendove da predstvaljaju svoje proizvode.

Povezane vesti – Od čega Viber zarađuje i ko ga je osnovao možete pročitati ovde.

Prodavcima je, takođe, omogućeno da lakše ubace linkove sa svojim proizvodima, zahvaljujući lanisranju servisa Shopping Ads and Catalogues, koji korisnicima omogućava da pretražuju bukvalno kompletan katalog proizvoda. U isto vreme, trgovci sve više koriste Pinterest za oglašavanje (31,9 odsto u 2018, u poređenju sa 29,1 odsto u 2017. godini) što ukazuje na porast interesovanja za ovu platformu kao sredstvo preko kojeg će doći do potencijalnih kupaca.
pinterest-search-bar2-ss-1920-800x450
Kompanija je prethodno saopštila da čak 90 odsto njenih korisnika kupuje preko aplikacije, te da je više od tri četvrtine “pinera” ocenilo da im je sadržaj platofrme bio koristan. Pinterest je osnovan 2010. godine, i u tom trenutku izgledalo je da prati model društvenih mreža poput Facebook-a. To znači da su prvo ciljali da razviju široku mrežu korisnika, a tek potom da instaliraju sredstva koja će im kasnije obezbediti prihod. U 2018. godini ostvarili su prihod od 756 miliona dolara, što je skok od 60 odsto odnosu na 2017. godinu.

“Mi smo još u početnoj fazi naših napora za monetizacijom,”  kažu u ovoj kompaniji, otkrivajući rezultate istraživanja koji pokazuju da je čak 68 odsto nedeljno aktivnih korisnika novi brend ili proizvod otkrilo preko Pinteresta.

Povezane vesti – Kako je Facebook postao najveća društvena mreža na svetu, možete pročitati ovde.

“Oglašivači mogu da šalju svoje poruke i preko naših promotivnih oglasa, koji mogu da se sastoje od jedne slike, više slika koje se smenjujju u slajderu, a može da bude čak i video. Naša sposobnost da razvijemo nove i unapredimo postojeće oglasne proizvode biće veoma značajna za naš budući rast,” dodaju u Pinterestu.

Ova kompanija je među poslednjima iz redova velikih tek kompanija koje će izaći na berzu. Iako je prvobitni plan bio da trgovina akcijama na njujorškoj berzi počne 18. aprila, izlazak na berzu je odložen za, najverovatnije, jun. U Pinterestu se nadaju da će vrednost kompanije u tom trenutku biti oko 12 milijardi dolara.

U Pinterest, koj nije osnovan pre devet godina, prethodno je 37 kompanija uložilo oko milijardu i po dolara. Među ulagačima su, na primer, japanski internet gigant Rakuten (vlasnik Vibera), Goldman Saks, i Andresen Horovic. Pri poslednjoj uplati, 2017. godine, vrednost kompanije procenjena je na 12,3 milijardi dolara.

Povezane vesti – Kako Netflix zarađuje, pročitajte ovde

Kako je to Pinterest postao jedna od vodećih kompanija u oblasti društvenih mreža?

Pre nego što se pozabavimo klasičnim načinima sticanja prihoda, pogledajmo kako je Pinterest iskoristio svoj jedinstveni sistem “pinova” da stvori priliku za monetizaciju. Oni su, naime, ubacili i dugmence “kupi” koje korisnicima dozvoljava da pinovan proizvod kupe direktno od Pinteresta, umesto da ga traže po drugim prodajnim sajtovima. Trgovcima koji sarađuju sa sajtovima BigCommerce, Shopify ili Salesforce Commerce Cloud dozvoljena je mogućnost da uđu u partnesrtvo sa Pinterestom, ali nije jasno da li im oni naplaćuju bilo kakvu vrstu provizije.

54316248 - chiang mai, thailand-march 8,2016: notebook with pinterest app showing on android smart phone. pinterest is a pinboard-style application for sharing photo, interests, or hobbies

54316248 – chiang mai, thailand-march 8,2016: notebook with pinterest app showing on android smart phone. pinterest is a pinboard-style application for sharing photo, interests, or hobbies

Osnovni izvor prihoda Pintersat dolazi od onoga što oni zovu “promotivni pin”. To su, u suštini, reklame koje plaćaju sponzori. Kao i na drugim društvenim mrežama, i promotivni pinovi veoma liče na standardne pinove, ali nisu isti. Pinterest koristi podatke o korisnicima kako bi targetirao oglase na osnovu njihovih inetersa, pretraga, kao i ostalih demografskih podataka. S obzirom na to da tako korsinicima daju pinove onoga što ih već interesuje, ovo je
relativno siguran posao za kompaniju. Nema sumnje da je oglasna komponenta Pinteresta njegov najveći izvor prihoda.
Veći deo ovih prihoda posledica je i većih interesovanjem za Pinterestovu mobilnu platformu, koja je veoma popularna među modnim i kozmetičkim brendovima. S obzirom na to da su korisnici Pinteresta uglavnom žene sa nadprosečnim primanjima, ovo izgleda kao prirodno mesto za jačanje kompanije.

Povezane vesti – Kako je Skype od Microsoft-ove najskuplje investicije postao mašina za dobru zaradu, pročitajte ovde

Razvoj Pinteresta počeo je decembra 2009. godine, a sajt je lansiran marta 2010. godine. U početku je funkcionisao kao zatvoren sistem, kojem ste mogli da se pridružite samo ako vas neko pozove. Osnovali su ga Ben Silberman, Pol Skiara i Evan Šarp. Silberman ga opisuje kao “katalog ideja” koji inspiriše korisnike da “izađu napolje i rade nešto”, za razliku od drugih društvenih mreža.

Pinterest je omogućao korisnicima da čuvaju slike i kategorišu ih po različitim “tablama”. Potom bi mogli da prate tuđe “table”, ukoliko imaju slična interesovanja. Evolucija Pinteresta zasnovana je na zajedničkim interesima njegovih korisnika i oslanja se na svoje članove koji proizvode sadržaj.

pinterest 1

Najpopularnije kategorije bile su one koje se odnose na uređenje doma, rukotvorine, stil i modu, kao i na hranu.
Silberman i nekoliko programera najpre su su radili iz jednog malog stana. Početkom 2010. godine Silberman je čak pokušao da ubedi jednu njujoršku izdavačku kuću da kupi Pinterest, ali su oni odbili čak i da se sastanu sa njim.

Devet meseci nakon lansiranja, sajt je imao već 10.000 korisnika. A izbacivanje aplikacije za iPhone u martu 2011. godine broj “skidanja” povećao je više nego što su očekivali. Iste godine Pinterest je došao na Tajmovu listu 50 najboljih vebsajtova. Već u decembru postali su, prema nekim procenama, jedan od deset najvećih servisa na društvenim mrežama, sa 11 miliona poseta nedeljno. Usledilo je i priznanje za najbolji startap projekat 2011. godine koj dodeljuje TechCrunch.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar