S Trampovom zabranom putovanja, svetska ekonomija zadobila veliki udarac

S Trampovom zabranom putovanja, svetska ekonomija zadobila veliki udarac

EPA-EFE/Mariscal


Šteta će verovatno prevazići posledice po turizam, jer su poslovni planovi poremećeni i poverenje potrošača je poljuljano, prenosi The New York Times.

Nagla odluka predsednika SAD Donalda Trampa da zatvori američke granice većini evropskih putnika posejala je haos na aerodromima širom kontinenta, dok su aviokompanije pokušale da smisle kako da zaustave letove do Sjedinjenih Država, a vlade upozorene na potencijalno razorne finansijske troškove.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire govorio je o “masovnom šoku”, a evropski zvaničnici ljutito su reagovali nakon što je Tramp kasno u sredu najavio da će od petka prekinuti putovanje iz Evrope u Sjedinjene Države, s izuzetkom Britanije.

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Stejt department upozorio je Amerikance da treba da preispitaju sva međunarodna putovanja, što predstavlja najoštriju meru  koju može ponuditi osim jednostavnog saveta građanima – “ne putujte”.

“Koronavirus je globalna kriza, nije ograničena na bilo koji kontinent, i zahteva saradnju, a ne jednostrano delovanje”, saopštila je Evropska komisija. “Evropska unija ne odobrava činjenicu da je američka odluka o uvođenju zabrane putovanja doneta jednostrano i bez konsultacija.”

Najvažnije vesti o koronavirusu:

NOVI BILANS U SRBIJI: Zaraženo 19 osoba, zatvaraju se granični prelazi

MERE ZA BEOGRAD: Odlučeno da li se zatvaraju škole i vrtići

Jednostrani potez je omeo akcije evropskih aviokompanija i putničke zalihe. Air France, Lufthansa i IAG, vlasnik British Airvais-a i Iberia, pali su za čak 13 posto. American Airlines je pao za oko 14 procenata, a Delta Air Lines pao je za oko 12 procenata.

“Uticaj će se umnožiti veoma brzo u narednim danima”, rekao je Roland Hegui, predsednik Umiha, francuskog trgovinskog udruženja hotela i restorana.

“Mnoge zemlje će biti pogođene”, rekao je, dodajući da je 95 odsto hotela, kafića i restorana u Francuskoj već pretrpelo pad prihoda do 40 procenata zbog koronavirusa. S obzirom na to koliko je ekonomske štete već učinjeno u Evropi od epidemije, neki ekonomisti su rekli da zabrana putovanja, iako šokantna, ne bi značila produbljivanje pada i možda bi mogla da ubrza oporavak.

Povezane vesti – Iran traži finansijsku pomoć od MMF-a

“S obzirom na sva ostala ograničenja kretanja koja već postoje u Evropi, sama po sebi zabrana nije veliki ekonomski događaj”, rekao je Holger Šmieding, glavni ekonomista Berenberg banke.

“Možete čak tvrditi da je to blagoslov, ako to ima za posledicu usporavanje širenja virusa u Sjedinjenim Državama”, rekao je on.

Lufthansa je u sredu saopštila da će otkazati 23.000 letova. Evropska unija i zemlje uključujući Italiju, Nemačku i Britaniju obećale su samo ove nedelje više od 70 milijardi evra za podršku zdravstvenim sistemima i sprečavanje ekonomskog domino efekta, jer epidemija koronavirusa utiče na posao i lanac snabdevanja. Evropski zvaničnici posebno žele da izbegnu široka otpuštanja u vreme kada je ekonomski oporavak Evrope pokazao znake propusta.

EPA-EFE/RAJAT GUPTA

EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Oni veliki deo svoje finansijske snage ciljaju na pružanje podrške preduzećima koja imaju šeme da prebace radnike na delimično zaposlenje kako bi se minimizirao rizik.

U Rimu je aerodrom Kampino, čvorište niskobudžetnih aviokompanija, objavio u četvrtak da će se u petak potpuno zatvoriti zbog izbijanja pandemije. Rimski aerodrom Fiumicino, koji ugošćuje međunarodne letove, podstiče smanjenje aktivnosti, rekao je njegov operater. Dok su putnici na pariškom aerodromu Šarl de Gol požurili da rezervišu last-minute letove do Sjedinjenih Država.

Air France je saopštio da će kasnije u četvrtak odlučiti da li da održi uslugu prema Sjedinjenim Državama, koje predstavljaju oko trećine prihoda. Francuska vlada saopštila je da je spremna da pruži državnu pomoć – koja je normalno zabranjena prema pravilima Evropske unije – kako bi pomogla prevozniku da prevaziđe potencijalno oštar finansijski udar.

Putovanja i turizam između Sjedinjenih Država i Evrope, uključujući područja koja nisu zabranjena, je posao u ukupnom iznosu od oko 130 milijardi dolara godišnje, pokazuju američki podaci. Avio-kompanije su već presekle rute preko Atlantika, jer su putnici sve češće odlučivali da ostanu kod kuće.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar